Veilig (ver)kopen op het web

Getty Images

Digitale marktplaatsen zijn razend populair. Marktplaats.nl is verreweg de ­bekendste, maar er bestaan tal van websites waarop je veel gerichter kunt zoeken naar goedkope spullen én diensten.

Wereldwijd: eBay

Marktplaats is in Nederland de bekendste plek om online spullen te kopen en verkopen, maar eBay.nl is dat wereldwijd. Hoewel op deze website geadverteerd wordt met producten met vaste prijzen, ligt de nadruk hier meer op bieden dan bij Marktplaats. Ooit begon eBay als online veiling en nog steeds kunt u er jagen op koopjes door op het juiste moment het juiste bod te doen. De voertaal is Engels op eBay en zowel particulieren als bedrijven zijn er actief, Nederlands en internationaal. Voert u iets in van buiten de EU, dan bestaat de kans dat u daar invoerrechten over moet betalen; iets om rekening mee te houden bij deze wereldwijde speler. Op www.douane.nl is hierover meer informatie te vinden.

Een voordeel van eBay is dat het kopers een zekere bescherming biedt. U wordt bij problemen met een koop of verkoop geholpen door de serviceafdeling.

Kosten: Advertenties plaatsen op eBay is gratis tot 150 stuks per maand, maar voor iedere verkoop betaalt u een commissie van 10 procent op de verkoopprijs. Voor aanbiedingen in de rubriek Auto’s en motoren gelden andere tarieven.

Zelfgemaakt: Etsy

Etsy.com richt zich specifiek op het kopen en verkopen van hand­gemaakte spullen en tweedehands producten.

Kosten: Voor het verkopen van uw zelfgemaakte spullen krijgt u de beschikking over een digitale marktkraam, waarbij u per product dat u wilt verkopen een vaste commissie van 20 cent betaalt plus 5 ­procent transactiekosten. Problemen met transacties moeten in ­eerste instantie door de verkoper en koper onderling worden afgehandeld, maar Etsy kan wel bemiddelen.

Kleding: Vinted

Vinted.nl is een online marktplaats die gespecialiseerd is in tweedehands kleding en modeaccessoires. Het is een prima plek om goedkoop ­allerlei soorten kleren te ­scoren of uw overbodige kleding te verkopen.

Kosten: Vinted rekent 70 cent per transactie plus 5 procent van de verkoopprijs en biedt daarvoor naar eigen zeggen anti-oplichtings­maatregelen, ondersteuning en kopersbescherming.

Klussen: Werkspot

Het zijn niet alleen spullen die verhandeld worden via het ­internet; ook voor diensten is het een plek waar vraag en aanbod bij elkaar kunnen komen. Voor stukadoors, loodgieters en timmermannen is Werkspot.nl inmiddels een begrip. De ervaringen zijn wisselend: sommige mensen zijn zeer tevreden met een goed uitgevoerde klus tegeneen scherpe prijs. Andere gebruikers klagen over minder goed uitgevoerd werk en soms ook oplichting. U kunt op Werkspot over ervaringen van anderen lezen, maar die zijn niet altijd te vertrouwen. Het is dus opletten geblazen, maar het kan ook zomaar de plek zijn waar het in de huidige markt nog lukt om snel iemand te vinden.

Kosten: Als u iemand zoekt voor een klus is dat op papier gratis, maar Werkspot brengt bij de klussers wel kosten in rekening — die natuurlijk weer verwerkt worden in de prijs. Die kosten zijn wisselend, want ze bestaan onder meer uit een vast tarief en een prijs per ‘lead’ (aanvraag). Volgens een grove schatting lopen die kosten per klus al snel op naar meerdere tientjes. Dat kan een kleine klus naar verhouding duur maken.

Verzamelaars: Catawiki

Een bijzondere veilingwebsite is Catawiki.nl, waarop geen gewone advertenties staan, maar producten waarop je moet bieden vanaf een startprijs. Catawiki onderscheidt zich van eBay door de specialisatie in verzamelingen en bijzondere producten: van een DeLorean-sportauto tot een uniek eerste stripalbum van Kuifje. Deze marktplaats is dan ook vooral bedoeld voor experts en verzamelaars die hun collectie willen uitbreiden of juist voor een mooi bedrag van de hand willen doen.

Kosten: Registreren is gratis, maar er zit een commissie van 9 procent op de koopprijs en 12,5 procent op de verkoopprijs. Daar staat tegenover dat Catawiki betrouwbaarheid erg serieus neemt en notarieel toezicht houdt om oplichting te voorkomen.

Belgisch tweedehands

Op Tweedehands.net staat een grote hoeveelheid advertenties voor betaalbare tweedehands artikelen in allerlei categorieën. Ook nieuwe producten, oproep­jes en contactadvertenties zijn er te vinden. De ­website doet enigszins denken aan de advertentierubrieken uit de krant. De website is ­eenvoudig en overzichtelijk, met handige filtermogelijk­heden voor wat u zoekt. ­Opvallend is dat Tweedehands.net zich richt op Nederland én België. Zo hebt u meer kans dat u vindt wat u zoekt, of verkoopt wat u kwijt wilt.

Kosten: Het plaatsen van ­advertenties is gratis.

Veilig betalen

Bij aankopen moet uiteraard betaald worden. Het veiligst is het ouderwetse ‘gelijk oversteken’ als u uw product ophaalt. Maar dat gaat niet op als u de aankoop laat opsturen. Online marktplaatsen bieden verschillende betaalopties. Bij Nederlandse marktplaatsen is iDEAL beschik­baar, maar op een internationale website als eBay is dat niet het geval. PayPal en creditcards worden bijna universeel geaccepteerd en hebben als voordeel boven iDEAL dat terugbetaling voor mislukte aankopen onder voorwaarden verzekerd is. Via de bank overschrijven is ook mogelijk, maar wel ­volledig voor eigen risico.

Gratis!

Er zijn ook veel websites met spullen waar mensen graag en snel vanaf willen, zonder dat ze er iets voor vragen:

www.gratisaftehalen.nl

www.gratisafhalenonline.nl

www.gratisoptehalen.nl

www.weggeefhoek.net

Kosten: Geen.

Auto’s

Naast de algemene marktplaatsen waar je veel verschillende spullen kan (ver)kopen, zijn er ook gespecialiseerde sites die zich volledig richten op één soort handelswaar. De bekendste categorie is wel de automarktplaats, waar een levendige handel is in tweedehands auto’s. Als u uw auto te koop wilt zetten of juist een betaalbare vierwieler zoekt, dan is een automarktplaats de aangewezen plek. Er zijn er verschillende in Nederland, waarop inmiddels honderdduizenden auto’s van allerlei merken te koop staan.

Kosten: Op AutoTrack (minstens €10) en Auto Scout24 (gratis) kunt u als particulier uw auto te koop zetten. Bij Autotrader kunnen particulieren alleen een auto kopen; verkopen is daar alleen mogelijk voor autobedrijven. Wilt u kopen, dan tippen we gaspedaal.nl als handige hulp. Hier doorzoekt u alle automarktplaatsen in één keer.

Fietsen

Veel fietsen worden online verkocht met winkels als tussenpersoon; onder meer inruilfietsen van particulieren. De verkoper zorgt ervoor dat een rijwiel wordt opgeknapt waar dat nodig is en biedt een korte garantie op de fiets. Goede voorbeelden van dit soort marktplaatsen zijn www.tweedehandsfietsen.nl en www.viabovag.nl/fiets. Fietsen (ver)kopen buiten een fietswinkel om kan op www.bikaroo.nl.

In de buurt

Lokale marktplaatsen zijn er ook. Het voordeel hiervan is dat u niet ver hoeft te reizen om een aankoop op te halen. U rekent direct af aan de deur en hoeft niet te wachten en hopen dat uw spullen via de post daad- werkelijk aankomen na betaling. Lokale marktplaatsen zijn ook populair omdat het contact tussen kopers en verkopers als persoonlijker en vertrouwder wordt ervaren.

Een voorbeeld van een lokale marktplaats is het burenplatform Nextdoor. In de rubriek Gratis en te koop vindt u advertenties in uw directe omgeving. Op www.plusonline.nl/nextdoor leest u hoe u lid wordt.

Ook Facebook heeft een aparte rubriek voor advertenties: Marketplace. Ze worden ­automatisch geselecteerd op uw omgeving. Daarnaast zijn er ook heel wat lokale groepen, speciaal gericht op het aanbieden van gratis en betaalde spullen. Zoek daarvoor in Facebook op de naam van een plaats. U ziet dan een ­overzicht met verschillende plaatselijke groepen. 

Koop geen kat in de zak

Oplichters loeren overal op een kans om makkelijk geld te verdienen. Sommige online marktplaatsen zijn daarvoor helaas prima geschikt. Er zijn dan ook al aardig wat kopers het schip in gegaan omdat hun aankoop na ontvangst waardeloos bleek te zijn. Ook verkopers zijn regelmatig het slachtoffer van fraude, door betalingen die niet worden gedaan.

Kijk daarom voordat u gaat handelen op een marktplaats altijd eerst bij de helpinformatie, de voorwaarden en de instructies voor kopers en verkopers. Zet verder zo min mogelijk persoonlijke informatie in uw advertentie of profiel. Vermijd vooral uw telefoonnummer en e-mailadres te noemen, want daar zijn oplichters dol op. Gebruik voor communicatie als het even kan de mogelijkheden op de website zelf.

Meer over bekende oplichtings-trucs op Marktplaats: www.plusonline.nl/marktplaats