Veiligheid Face ID is twijfelachtig

Vroeger vergrendelden mensen hun telefoon met vingerafdruk of pincode. Tegenwoordig kan het ook met 'Face ID': de telefoon leest je gezicht en dan krijg je toegang tot je telefoon. Maar is dat wel veilig? Sommige mensen merken dat een broer/zus of kind het ook kan.

De zussen Michelle en Anouk Trip zijn geen tweeling, maar lijken volgens Face ID zoveel op elkaar dat Michelle met haar gezicht de iPhone van haar drie jaar oudere zus kan ontgrendelen. "Ik had een nieuwe telefoon en wilde Michelle laten zien dat ze hem niet kon ontgrendelen", vertelt Anouk aan EditieNL. "Ik hield 'm voor haar gezicht en toen kwam ze er gewoon in. We waren superverbaasd. Je kunt wel zien dat we zusjes zijn, maar we zijn geen identieke tweeling." EditieNL heeft meer mensen gesproken met een vergelijkbaar verhaal.

1 op 1.000.000

Volgens Apple is de kans 1 op de 1.000.000 dat een willekeurig persoon je iPhone of iPad kan ontgrendelen. De kans is echter groter bij een bloedband. Ook kinderen onder de dertien jaar vormen een uitzondering. Dick Fens, directeur gezichtsherkenningsbedrijf 20Face, zegt dat het echt niet hoort te kunnen dat je broer of zus zomaar jouw telefoon kan ontgrendelen. "Bij identieke tweelingen is het anders, daar heeft elke gezichtsherkenningssoftware moeite mee. Maar zes op de tien identieke tweelingen worden alsnog herkend als twee aparte personen." Fens kan helaas niet vertellen waar het probleem 'm precies in zit bij iPhones. "Dat weet alleen Apple. De techniek erachter is geheim." EditieNL heeft Apple om een reactie gevraagd, maar geen antwoord gekregen.

Bron: RTL Nieuws