'Vermijd liever webshops buiten Europa'

Getty Images

Hoewel webshops zoals Temu, SHEIN en Ali Express aantrekkelijke prijzen hebben, is het belangrijk om op te passen met bestellingen bij niet-Europese webshops. Volgens een expert kleven er risico's aan omdat deze winkels mogelijk niet voldoen aan Europese wetgeving, waardoor de veiligheid van producten niet gegarandeerd is.

Nederlanders gaven in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan 100 miljoen euro uit bij Chinese webshops zoals Temu, blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Het gevaar schuilt in potentieel schadelijke stoffen die in kleding, cosmetica of speelgoed kunnen zitten, aldus Femke Affourtit van overheidswebsite Waarzitwatin. Hoewel de meeste chemische stoffen geen gezondheidsrisico vormen, staat een kleine groep ter discussie.

Europese webwinkels stellen eisen

Om het risico op onveilige producten te verkleinen, is het toch verstandig om bij Europese webwinkels te kopen. Hier gelden strenge veiligheidseisen waaraan producten moeten voldoen. Zo zijn er in Europa regels voor het gebruik van azo-kleurstoffen, zware metalen, weekmakers en PFAS in kleding en accessoires. Mocht een webshop je niet (tijdig) de bestelde goederen leveren, dan kun je dat altijd melden bij de Nederlandse Fraudehelpdesk.

Naast veiligheidsrisico's is er ook kritiek op de ethiek van sommige Chinese webshops. SHEIN werd eerder beschuldigd van het uitbuiten van medewerkers en "moderne slavernij".

Dropshipping

Pas op voor dropshipping, waarbij een bedrijf producten aanbiedt die het zelf niet op voorraad heeft. Hierdoor kan het zijn dat het product niet voldoet aan Europese eisen en minder veilig is. Lange levertijden en weinig informatie over retour- en garantiebeleid kunnen wijzen op dropshipping. Lees goed de reviews van de webshop en controleer afbeeldingen voordat je bestelt.

Lees ook: Wat is er mis met Temu? >>

Auteur