Weet waar u downloadt!

Getty Images

Gratis software. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch bestaat het. De ene keer is het betrouwbaar, de andere keer niet. Let dus altijd goed op als u iets wilt downloaden van internet.

U bent niet de enige die blij wordt van gratis software. Daarom bieden diverse sites gratis programma's aan. Van fotobewerkings- en tekstverwerkingsprogramma's tot antiviruspakketten. Bij veel sites die gratis software aanprijzen moet u zich door een woud aan reclame worstelen, maar op zichzelf is er met zulke sites niets aan de hand. Helaas zijn er ook sites waar u wel degelijk voor op moet passen. Sites die er bijvoorbeeld op uit zijn om uw persoonsgegevens te ontfutselen en door te verkopen aan derden. In deze tip gaan we hier dieper op in omdat diverse SeniorWeb-leden hebben geklaagd over een Nederlandse site, te weten Downloaden.nl.

Downloaden.nl

De Nederlandse website Downloaden.nl, voorheen Downloadstad.nl, biedt links naar gratis software aan. Dat is niets bijzonders, veel sites doen dat. Maar op Downloaden.nl krijgt u de downloadlink pas te zien nadat u een account hebt aangemaakt. Dus ook als u de bekende Adobe Flash Player of iTunes van Apple wilt downloaden. Producten die op de sites van Adobe en Apple zelf probleemloos zijn te downloaden. Bij Downloaden.nl bent u verplicht uw naam, e-mailadres, geboortedatum, postcode, huisnummer en telefoonnummer in te vullen. Vervolgens gaat u ermee akkoord dat uw persoonsgegevens worden doorgesluisd naar andere partijen. 'Relevante aanbiedingen van derden via e-mail', wordt dit genoemd. Sinds we de redactie van SeniorWeb hebben aangemeld op Downloaden.nl worden we dagelijks bestookt met reclamemails. De site doet juridisch niets fout. Maar waarom zou u uw persoonsgegevens prijsgeven om toegang te krijgen tot gratis software die elders probleemloos is te downloaden?

Dubieuze praktijken

Verschillende SeniorWeb-leden hebben ons verteld dat ze uit naam van Downloaden.nl een mail hebben gekregen waarin een Nederlandstalig Office-pakket wordt aangeboden. Dit pakket was te bestellen via een link die naar de site Officebestellen.nl leidde (de site is inmiddels offline). De site meldde dat u het pakket voor slechts 49,95 euro kon bestellen, terwijl het normaal 159 euro kost. Sommige SeniorWeb-leden hebben dit pakket besteld om er vervolgens achter te komen dat het hier gaat om OpenOffice. Een gratis pakket dat bijvoorbeeld via onze site kosteloos is te downloaden. Deze mensen voelen zich belazerd want nergens wordt de naam OpenOffice expliciet genoemd. Ook dit is juridisch wel in de haak. Het is namelijk niet verboden deze gratis software te verkopen, meldt ook de advocaat van Downloaden.nl ons naar aanleiding van onze vragen.
 
Voor wie nog meer achtergrondinformatie behoeft pakken we de bedrijfsgegevens erbij. Downloaden.nl is in handen van het bedrijf Online Activity BV. Officebestellen.nl werd beheerd door Verdien & Bespaar BV. Boven Beide bedrijven staat één houdstermaatschappij, te weten Danny van Caam Holding BV. Dit bedrijf stuurde u dus van de ene site in eigen beheer (Downloaden.nl) naar de andere site in eigen beheer (Officebestellen.nl).

Retourrecht

Ons advies: blijf uit de buurt van deze sites. Download gratis software alleen als u het vertrouwt. Bijvoorbeeld via SeniorWeb. Mocht u onverhoopt toch niet blij zijn met een aankoop, bijvoorbeeld omdat u hebt betaald voor gratis software, bedenk dan dat ook hier het recht van retour geldt. U hebt het recht uw bestelling binnen veertien dagen terug te zenden en uw geld terug te vorderen. Of daaraan ook gehoor wordt gegeven, kunnen we helaas niet garanderen.

Blijf op de hoogte van het laatste digitale nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste digitale ontwikkelingen? Meld u dan gratis aan voor de wekelijkse SeniorWeb Nieuwsbrief. Elke donderdag ontvangt u de nieuwsbrief vol handige tips, artikelen en nieuwsberichten. Meld u nu aan!

Seniorweb
Getty Images
Auteur 
  • Hanna Lakerveld
Bron 
  • SeniorWeb