Zo abonneert u zich op podcasts vanaf een website

Laptop oudere dame
Getty Images

De afgelopen jaren zijn podcasts erg populair geworden in Nederland. Het is dan ook heel handig dat je naar deze informatieve uitzendingen kan luisteren wanneer dat jou het beste uitkomt. Plus vertelt je daarom hoe je podcasts kan beluisteren.

Een podcast?

De term podcast is een combinatie van de woorden broadcast en iPod. Broadcast is Engels voor uitzending en iPod is de bekende muziekspeler van Apple. Een podcast is een geluidsbestand dat je net als een muziekbestand, zoals MP3, kan afluisteren op het moment dat jij dat wilt. Het bijzondere aan podcasts is dat het een soort radio-uitzendingen zijn. Het zijn bijvoorbeeld interviews, maar ook documentaires en andere informatieve uitzendingen. Precies dus wat je al sinds een eeuw op de radio kan horen. 

Het grote voordeel van een podcast is dat je deze kan afspelen waar en wanneer jij dat wilt. Bij gewone radio-uitzendingen moest je altijd op de juiste dag en tijd inschakelen. Lukte dat niet? Dan had je pech.
Ook kun je met podcasts rustig uitzendingen van jaren geleden nog beluisteren. Iets wat met radio-uitzendingen vaak niet mogelijk is. Ook handig is dat je je op een podcastkanaal kan abonneren: bijvoorbeeld op een serie over een bepaald onderwerp. Iedere keer als er een nieuwe podcast in de serie verschijnt, ontvang je hiervan dan automatisch een bericht.

Er zijn inmiddels vele duizenden podcasts over de meest uiteenlopende onderwerpen in het Nederlands beschikbaar. Die vind je terug op speciale podcastwebsites, maar ook bij bekende muziekstreamingdiensten als Spotify en iTunes.

Gezond Gesprek

Een mooi voorbeeld van informatieve podcasts is de reeks Gezond Gesprek van de onze zustersite www.gezondheidsnet.nl. Deze gaan over allerlei gezondheidsonderwerpen, van rugpijn tot burn-out. In deze podcasts komen allerlei specialisten aan het woord die uitgebreid vertellen over gezondheidsonderwerpen. De podcasts van Gezond Gesprek zijn op veel manieren te beluisteren. In dit artikel vertelt Plus je hoe je deze podcasts op een aantal manieren afluistert vanaf de website.

Wat heb je nodig voor het luisteren naar een podcast?

In de eerste plaats heb je een computer, tablet of smartphone nodig. Naar podcasts luisteren kan ook met bepaalde smart-tv’s, digitale radio’s en mediaspelers als daar een podcast app op geïnstalleerd is. In dit artikel richten we ons op de computer, tablet en smartphone.

Voor het luisteren heb je natuurlijk ook een luidspreker nodig. Dat kan de luidspreker zijn van de computer of mobiel zelf, maar meestal zijn die kwalitatief niet zo goed. Het is beter om een losse luidspreker te gebruiken, een met een verbindingskabel of draadloze bluetoothconnectie. Een hoofdtelefoon of oortje is ook prima geschikt, zeker als je onderweg bent en niemand wilt storen.

Tot slot heb je een programma of app nodig die podcasts kan afspelen. In de begintijd van de podcasts had je daarvoor nog speciale podcastspelers nodig. Tegenwoordig zijn podcasts met allerlei geluids- en muziekprogramma’s af te spelen. Ook kun je ze direct afspelen op de websites die ze aanbieden, via een in de websitepagina ingebouwde speler. 

Podcast afspelen via de website

De podcasts van Gezond Gesprek staan allemaal bij elkaar op de website van Gezondheidsnet. Volg hiervoor deze link naar de podcastpagina.

 • Klik op de podcast die je wilt beluisteren, bijvoorbeeld Podcast Gezond Gesprek: alles over rugpijn.

Op een pagina met een podcast vind je een korte beschrijving van het onderwerp. Direct daaronder staat de podcastspeler in het blauwe kader. Je kan meteen de podcast beluisteren:

 • Zorg ervoor dat je luidspreker of koptelefoon aan staat en het volume hoog genoeg is.
 • Klik op de > of Play knop en de podcast gaat van start.

Om de podcast te pauzeren:

 •  Klik op de || of Pause knop.

Als je naar een bepaald deel van de podcast wilt gaan, kan dat op een aantal manieren:

 • Om 15 seconden naar voren te springen: klik op het knopje 15 met de ronde pijl die met de klok meedraait of Skip forward rechts in de speler.
 • Om 15 seconden naar achteren te springen: klik op het knopje 15 met de ronde pijl die tegen de klok indraait of Skip backward links in de speler.

Rechts in de speler staat een teller die de minuten en seconden bijhoudt. De witte ronde knop in de speelbalk geeft aan hoever je bent in een podcast.

Je kan ook direct naar een bepaalde tijd in de podcast springen:

 • Klik op de afspeelbalk met de ronde witte knop. 

Tot slot kun je de podcast ook nog versneld afspelen. Dat heeft als voordeel dat je vooruit gaat terwijl je de podcast kan horen. Dat maakt het makkelijker een bepaald deel te vinden.

 • Klik rechts in de speler op x1.
 • Klik op - of +, of versleep het schuifje en laat het los.
 • Klik rechts in de speler op x1.
 • Speel de podcast af.

Dit is eigenlijk alles wat moet je weten om een podcast op de website af te spelen. Er zijn nog wel wat andere zaken om even te noemen.

Je kan de podcast delen met iemand, als je denkt dat de podcast interessant voor die persoon is:

 • Wil je de gedeelde podcast vanaf een bepaald punt laten beginnen? Op die manier kun je de podcast meteen naar een belangrijk of opvallend deel laten gaan bij het afspelen, na het delen met iemand. Zet de podcast hiervoor op het gewenste punt in de speler.
 • Klik bovenin op de Gebogen pijl of Share.
 • Je kan de podcast in het rijtje met opties delen via Facebook, Twitter, LinkedIn en e-mail. Met het laatste pictogram met het pijltje omlaag speel je de podcast af via het programma Stitcher. Daarover lees je meer verderop in dit artikel.
 • Log in bij je sociale media account en geef aan met wie je de podcast wilt delen.
 • Je sluit het Share kader met een klik op het kruisje.

Op de webpagina bij de speler staan nog twee dingen om even mee te nemen. Als je klikt op een samenvatting van het gesprek zie je in tekst een samenvatting van de podcast.

Als je graag een kleine financiële bijdrage levert aan de podcasts van Gezond Gesprek kun je een donatie doen via Vriend van de Show.

Podcasts in andere spelers

Podcasts zijn vaak terug te vinden in- en beluisteren met verschillende spelers. Onderaan de pagina met een podcast van Gezond Gesprek staan verschillende links naar populaire podcastsspelers. Behalve in deze spelers zijn de podcasts van Gezond Gesprek in nog veel meer spelers te vinden. In dit artikel kijken we alleen naar een paar van de spelers genoemd onderaan de pagina’s bij Gezond Gesprek.

Hoe een podcast wordt afgespeeld, hangt af van of de speler bij jou op je computer, tablet of smartphone is geïnstalleerd. Als er geen speler is geïnstalleerd, je geen account hebt of je een te oude versie van het programma gebruikt, dan wordt de podcast vanaf de webpagina bij de speler afgespeeld.

Als je bijvoorbeeld klikt op de link voor het Apple programma iTunes zonder dat dat geïnstalleerd is, zie de webspeler van iTunes. Deze werkt grotendeels hetzelfde als de speler die al op de podcastpagina van een Gezond Gesprek zelf staat.

 • Klik bij een podcast op Speel af om deze te beluisteren. 

Ook bij deze speler heb je een Pauze knop (||) om het afspelen tijdelijk te stoppen. Ook zijn er knoppen voor het springen in de podcast met 15 seconden terug of 30 seconden vooruit. Je kan ook de schuif verslepen om naar een andere plek in de podcast te gaan. Je sluit de speler door gewoon het tabblad te sluiten met een klik op de X.

De andere webspelers die je via de links op de Gezond Gesprek pagina opent, zoals Stitcher, werken grotendeels hetzelfde.

Als op een link klikt waarvan de speler wel bij jou op je computer, tablet of smartphone staat, dan wordt deze speler geopend met daarin de podcast. De podcasts van Gezond Gesprek kun je overigens niet alleen via de website vinden en openen, dat kan ook vanuit de podcastspeler. Ze staan dan in de bibliotheek bij de speler. Hoe dat werkt, lees je in het artikel Zo luister je naar podcasts met apps.

Auteur