Zo herken je malafide apps

Vervelend, plotseling krijg je ongevraagd allemaal advertenties op je mobiel. Hoe voorkom je dat je malafine apps downloadt? 

Het programma 'Opgelicht?!' waarschuwt voor de app 'Barcode Scanner' van ontwikkelaar LavaBird LTD. Deze app was jarenlang populair, maar na een update in december was hij opeens malafide geworden. 

In de Google Play Store (Android) of de Apple App Store (iPhone) kun je apps downloaden: WhatsApp, Facebook, spelletjes. Sommige kosten geld, andere zijn gratis, vaak met een ander verdienmodel. Check voordat je de app installeert waar de app toegang toe vraagt. Stel jezelf de vraag: welke gegevens moet je prijsgeven? En wat vind je daarvan? 

Google en Apple checken wel of een app betrouwbaar is voordat hij in de app winkel verschijnt, maar soms glipt men er doorheen. Apple is wel iets strenger, en laat meestal alleen apps toe die niet al te veel om onnodige toegang tot delen van de smartphone vragen. Het helpt ook om de recenties te lezen die gebruikers bij de app hebben achtergelaten. Wordt er veel geklaagd over reclame, zijn er veel reviews met 1 ster? 

Controleer ook welke apps de ontwikkelaar nog meer heeft uitgebracht. Zijn dat heel veel verschillende apps? Dan hebben derde partijen de ontwikkelaar waarschijnlijk verzocht de app te maken. Om geld te verdienen, wordt er soms adware toegevoegd. Dat is software die wordt gemaakt om advertenties weer te laten geven. Ze worden vaak ook niet verder ontwikkeld, en met klachten wordt niets gedaan.

Bron: Malwarebytes