Zo maak je een erg trage computer sneller (deel 2)

Getty Images

Werkt je Windows pc of laptop niet meer zo snel als voorheen? Met deze tips los je dat op.

In deel 1 van dit artikel las je al een aantal tips waarmee je je computer sneller maakt. In dit tweede deel staan nog meer tips, met de nadruk op hardware.

Voeg een extra harde schijf toe

Heb je op je computer geregeld te weinig ruimte voor bestanden? Installeer dan een extra harde schijf. Controleer van tevoren of hiervoor nog een apart ‘slot’ beschikbaar is in de computerkast. Of koop een externe harde schijf. Deze kun je eenvoudig via een USB-kabel aansluiten op je pc. Een externe harde schijf is wel iets trager dan een ingebouwde, maar  prima geschikt voor onder andere het bewaren van foto’s en video’s. Door het gebrek aan ruimte in een laptop, ben je daarbij gewoonlijk aangewezen op een externe schijf.

Het snelste type harde schijf is de SSD (Solid State Drive). Dit is een harde schijf zonder bewegende onderdelen: eigenlijk een groot uitgevallen geheugenkaart. Dat maakt dit type schijf veel sneller dan de gewone harde schijven, maar ook helaas duurder. Bovendien is hoeveelheid bestanden die je erop kunt zetten beperkter, omdat SSD schijven met een grote capaciteit relatief duur zijn.

SSD schrijven worden vaak gebruikt als C-schijf om Windows op te zetten. Dat zorgt ervoor dat je pc veel sneller opstart en bovendien Windows een stuk vlotter werkt. Helaas moet je daarvoor Windows opnieuw installeren op de SSD schijf. Een SSD is ook goed geschikt voor het opslaan van grote bestanden waarmee je snel wilt werken. Denk aan foto- en videobestanden die je wilt bewerken.

Schijf defragmenteren of optimaliseren

Als je bestanden opslaat, worden die niet netjes bij elkaar op de harde schijf weggeschreven, maar opgedeeld in stukken en door elkaar heen. Je pc gaat daardoor in de loop van de tijd steeds trager werken. Dit los je op door regelmatig de harde schijf te defragmenteren of optimaliseren. Met deze functie deel je de schijf opnieuw in, zodat het vinden, lezen en schrijven van bestanden weer een stuk vlotter gaat.

Let op! SSD schijven (zie Voeg een extra harde schijf toe) moet je niet defragmenteren. Die gaan daardoor juist minder goed werken. Voor dit type schijven is in de laatste Windows versies de functie optimaliseren beschikbaar. Windows 10 controleert zelf om wat voor type schijf het gaat en geeft die dan vervolgens de juiste behandeling.

Windows 10 voert zelf ook wekelijks automatisch schijfdefragmentatie of -optimalisatie uit. Maar het kan geen kwaad dit zelf een keer extra te doen, bijvoorbeeld wanneer je bij een grote schoonmaak handmatig veel software en bestanden hebt verwijderd:

•    Klik in de Taakbalk op het pictogram van het vergrootglas
•    Tik het woord 'defragmenteren' in
•    Klik op Stations defragmenteren en optimaliseren
•    Er verschijnt een overzicht van alle harde schijven die aan de computer zijn gekoppeld. Er staat bij of de schijven onlangs nog zijn gecontroleerd. Ook zie je of er actie nodig is, dan staat er bijvoorbeeld 'Optimalisatie vereist'
•    Klik op de schijf die je wilt defragmenteren of optimaliseren
•    Klik op Optimaliseren

Voor een uitgebreide uitleg over defragmenteren voor oudere versies van Windows kijk je hier.

Verbeter de hardware

Als al deze tips niet voldoende zijn, heb je altijd nog de mogelijkheid om de rest van de computer-apparatuur te verbeteren. Dit kan de prestaties van de pc flink verbeteren.

De eenvoudigste ingreep is het toevoegen van extra werkgeheugen. Werkgeheugen is nodig om programma’s te draaien en informatie te verwerken. Hoe groter het geheugen, hoe sneller de pc. In een computer is vaak plaats voor meerdere strips met geheugenchips. Die kun je eenvoudig zelf in een leeg slot zetten. Let er wel op dat je het juiste geheugen kiest. Er zijn veel verschillende typen en snelheden. Kijk op de computerbon, in de handleiding of bij de al aanwezige geheugenstrips om welk type het gaat.

Vooral bij games en foto- en videobewerkingssoftware wordt een groot beroep gedaan op de videokaart. Als die traag is, merk je dat aan het schokkerige beeld. Bij veel pc’s is er geen aparte videokaart maar een videochip op het moederbord. Dat is ok voor gewoon computergebruik maar regelmatig onvoldoende bij zwaarder werk.
Een aparte- of een nieuwe, snellere videokaart (laten) plaatsen kan soelaas bieden. Laat je eventueel adviseren door iemand met verstand van videokaarten. Het is vaak niet nodig de allernieuwste en duurste videokaart te kopen. Modellen die daar qua prijs en geheugen een stukje onder zitten, voldoen ook prima.