Zo verwijdert u permanent uw oude computergegevens

Oude computer gegevens
Getty Images

Een oude desktop of laptop verkopen via Marktplaats of aan de kringloopwinkel? Prima, maar vergeet niet uw oude harde schijf te legen. Met even uitloggen en uw documenten wissen bent u er niet. Zo verwijdert u uw oude data definitief!

Op uw computer bewaart u vaak zeer persoonlijke en gevoelige informatie. Informatie over uw bankrekening, wachtwoorden van sociale media, foto's van kleinkinderen, uw zoekgeschiedenis. Veel mensen denken dat de harde schijf formatteren of documenten even op een USB-stick zetten genoeg is.

Helaas is dat niet waar: ook als uw data 'verwijderd' is van de schijf, kunnen slimme experts de verdwenen data makkelijk terughalen met speciale software. Hoe maakt u uw computer klaar voor de volgende eigenaar?

Terugzetten naar de fabrieksvoorzieningen

Even de harde schijf leegmaken... Het risico bestaat dat  zaken over het hoofd zult zien. Opgeslagen wachtwoorden, persoonsgegevens die nog in de prullenbak staan. Of u ziet per ongeluk een map over het hoofd. Het is beter om de hele computer gewoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Maar zélfs dan kan een slimme hacker de gegevens die van uw harde schijf 'gewist' zijn weer terughalen.

Het allerbeste is eigenlijk om de harde schijf in zijn geheel uit de computer te schroeven. Want als er helemaal geen harde schijf is, kan een hacker nergens op inbreken. Nadeel is wel dat de volgende eigenaar een nieuwe harde schijf moet kopen, maar zo duur zijn die tegenwoordig niet meer.

Geen zin om uw computer te openen? De harde schijf naar de fabrieksstaat terugzetten maakt het in elk geval al een stuk lastiger om uw oude data terug te halen. Voordat u begint met de reset, zorgt u ervoor dat u een back-up heeft van alles wat u wilt bewaren. Dit maakt u door de bestanden op een USB-stick of externe harde schijf te zetten!

Windows 10

- Klik op de Windows-knop
- Klik op Instellingen
- Klik nu op Bijwerken (of Updates) & Beveiliging
- Kijk op het tabblad (Systeem)herstel (of Recovery) en
- Klik bij Deze pc opnieuw instellen op Aan de slag

Vervolgens start het Windows-programma met de blauwe dialoogbalken. Doorloop de laatste stappen. Vergeet niet om desgevraagd op “Alles verwijderen” te klikken.

Windows 11:

- Klik op de Windows-knop
- Klik op Instellingen
- Klik op Systeem en dan Herstel
- Selecteer Aan de slag bij Deze pc opnieuw instellen.

Vervolgens start het Windows-programma met de blauwe dialoogbalken. Doorloop de laatste stappen. Vergeet niet om desgevraagd op “Alles verwijderen” te klikken.

Macintosh

Navigeer naar ‘Over deze Mac’. Onder het kopje Chip ziet u welke processor u bezit. Heeft u een M-processor, dan is uw computer redelijk modern, bij een Intel-processor heeft u een al wat ouder model. Maak een backup van uw gegevens en vergeet niet uit te loggen bij iCloud. Maak ook een backup van de sleutelhanger.

Moderne Macintosh

- Open de Systeemvoorkeuren-app
- Klik linksboven in het Systeemvoorkeuren-menu op Wis alle inhoud en instellingen. Ziet u deze optie niet, ga dan verder naar de uitleg voor oudere Macintoshes
- De Wis-assistent wordt geopend. Vul het beheerderswachtwoord in om door te gaan

Oudere Macintosh

- Ga linksboven naar het appeltje > Herstart
- Druk tijdens het herstarten op Command + R
- Houd beide toetsen ingedrukt tot u de herstelmodus ziet
- Indien gevraagd logt u in met uw beheerdersaccount

Harde schijf legen

- Uit het rijtje opties opent u Schijfhulpprogramma
- Selecteer de gewenste schijf in de linkerkolom (deze staat meestal bovenaan) en klik op Wis boven in het menu
- Als naam kunt u Macintosh HD hanteren en als indeling APFS kiezen
- Klik op Wis of Wis volumegroep. Voer uw Apple ID en wachtwoord in als hierom wordt gevraagd
- Wacht tot de schijf is gewist en sluit het Schijfhulpprogramma

MacOS opnieuw installeren

- Klik op Installeer macOS opnieuw > Ga door
- Kies een opstarschijf (meestal ‘Macintosh HD’) en klik op Installeer
- Nadat de installatie klaar is start u uw MacBook opnieuw op
- Wacht tot uw MacBook opnieuw is opgestart

Chromebook resetten

De meeste van uw gegevens worden opgeslagen in Google Drive. Om uw Chromebook te resetten begint u met uitloggen. Vervolgens drukt u op Ctrl + Alt + Shift + R en klikt u op Herstarten. Druk dan op 'Powerwash' en u bent al klaar!

Bron: KASSA, CCreturn.be

Auteur