Veiligheid vs. privacy: u heeft gekozen

Getty Images

Apple weigert het verzoek van de FBI om de telefoon van een gedode terrorist te kraken, omdat dan de privacy van andere gebruikers op het spel komt te staan. Plus formuleerde de stelling: 'veiligheid gaat boven privacy'. De stemmen zijn geteld en we hebben een aantal reacties op een rij gezet.

De stelling leverde ruim 400 stemmen op: 38% zegt oneens, 62% eens.

'We offeren al genoeg op'

Bijna 40 procent van u is van mening dat veiligheid niet boven privacy gaat en kan zich dus vinden in het standpunt van Apple. Zo zegt Rob op de website: "Het is wel de overheid van de VS, in deze de FBI. De politiek is sowieso niet te vertrouwen en zeker die van de VS niet. Ergens moet je een beetje veilig kunnen zijn want Big Brother is al overal. Apple heeft helemaal gelijkt. In deze heeft de FBI het zelf weer eens verprutst. Apple, hou vol en zwicht niet!"

Geef hackers geen extra kans
Iemand anders reageert via Facebook: "Het is logisch dat de Amerikaanse inlichtingendienst de gegevens op de telefoon wil inzien. Maar daar is speciale software voor nodig, zoals Apple zegt. Alle iPhones zouden dan in de toekomst gekraakt kunnen worden met diezelfde software. Hackers en cybercriminelen zijn al steeds handiger, laten we ze niet een extra voorzetje geven."

What's next, een chip?
"De wereld is niet veilig, nooit geweest en zal het ook nooit worden", zegt Fred op de website. "Het veiligheidsgeloof is volstrekte fictie. En daaraan offeren wij voortdurend, beetje bij beetje en in steeds indringender mate onze privacy op. Totdat wij allemaal worden verplicht een chip achter ons oor te laten implanteren. Het is al veel te ver gegaan en zonder enig resultaat. Wie echt kwaad wil, vindt altijd een mogelijkheid." H. den Ouden besluit: "Wanneer je je privacy kwijtraakt ben je pas echt onveilig, heeft iemand dat wel eens bedacht? Angst is een slechte raadgever. Je laten bedreigen maakt je kwetsbaar. Wees dus sterk."

'Veiligheid boven alles'

Toch zijn de meesten van u het eens met de stelling, waarmee de FBI dus zijn gelijk haalt. Ruim 60 procent vindt dat Apple de telefoon van de terrorist moet kraken zodat er meer gegevens vrijkomen en er wellicht een nieuwe aanslag voorkomen kan worden. "Maar", zegt Leo Kroon, "laat Apple de gegevens zelf ophalen en schriftelijk doorgeven aan de FBI. Dan is de veiligheid gewaarborgd."

Voor een veilige samenleving
Iemand die anoniem blijft, sluit zich hierbij aan. "Ik denk dat veiligheid boven alles gaat. We willen allen een fijne maatschappij. Een aantal lieden willen deze bedreigen, daarom moeten er (helaas) een aantal maatregelen worden genomen. Hieronder ook een aantasting van privacy na nieuwe software. Dat moet om de maatschappij te houden zoals we willen."

Ook volgens J. Schenkel moet Apple gehoor geven aan het verzoek van de FBI en de rechter, en F.H. Rijkschroeff sluit af met een beknopt, maar duidelijk standpunt: "Veiligheid is veel belangrijker dan privacy."