Stelling: veiligheid gaat boven privacy

Apple en de FBI liggen met elkaar in de clinch. De Amerikaanse veiligheidsdienst wil de telefoon van een gedode terrorist doorzoeken om nieuwe aanslagen mogelijk te voorkomen. Apple weigert dit om privacyredenen voor haar gebruikers.

De FBI wil toegang tot de gegevens in de iPhone van de Amerikaanse terrorist Syed Farook, die eind vorig jaar samen met zijn vrouw veertien mensen doodschoot in San Bernardino, Californië. Daarmee hoopt de inlichtingendienst nieuwe aanslagen te voorkomen. Op de telefoon kan de FBI zien met welke mensen Farook contact had. Nu is de iPhone nog versleuteld met een code. Na tien verkeerde pogingen worden de gegevens gewist.

Apple zegt 'nee'

Maar Apple weigert de telefoon te kraken. Daar is speciale software voor nodig die alle iPhones wereldwijd onveilig maken. Alle toestellen zouden dan te openen zijn met diezelfde software, wat aantrekkelijk is voor hackers. Daarnaast kan de FBI dan altijd toegang krijgen tot privégegevens van verdachten.

Apple-topman Tim Cook noemt de software die Apple voor de FBI moet schrijven het 'digitale equivalent van kanker'. "Deze software kan mensen blootstellen aan enorme kwetsbaarheden", zegt hij. "Dit is niet iets wat wij gaan doen. Dat zou slecht zijn voor Amerika."

Hoger beroep

De rechtbank in Los Angeles heeft Apple opdracht gegeven aan de FBI-eis gehoor te geven. Apple gaat daartegen in beroep. Cook wil de kwestie bespreken met president Obama en vindt dat niet de rechtbank, maar het Amerikaanse Congres er uitspraak over moet doen.

Inmiddels kan Apple op veel steun uit Silicon Valley rekenen. Alle grote techgiganten als Google, Facebook en Twitter hebben publiekelijk hun steun uitgesproken.

Veiligheid vs. privacy, wat vindt u?

Plus is benieuwd naar uw mening. Moet Apple gehoor geven aan het verzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst, ook als dit ten koste gaat van de privacy van haar gebruikers? Breng uw stem uit op onze stelling linksboven op deze pagina. Hieronder kunt u een reactie achterlaten!

Quiz: herken de oplichter

NOS

15 Comments

Door Louiza (niet gecontroleerd) op di, 15-3-2016 - 19:05

Mijn reactie gaat erover dat McAfee alleen die ene telefoon voor de FBI wil proberen te openen en niet zoals de FBI wil het systeem onderuit halen zodat ze e.v.t. bij iedereen kunnen gaan spioneren. Ben er dus tegen en voor Apple zijn/haar standpunt.

Door Rob (niet gecontroleerd) op di, 15-3-2016 - 10:32

Waar gaat deze reactie nu over ? Heeft toch niet met het onderwerp te maken ?

Door Louiza (niet gecontroleerd) op vr, 11-3-2016 - 19:22

Wat zitten ze te zeuren, dhr. McAfee van dat antivirusprogramma wil die telefoon proberen te openen en nog gratis ook, heb ik laatst gelezen! Maar dat willen ze niet, ze willen bij iedereen toegang kunnen krijgen. Ja echt Amerikaans, zij willen van iedereen alles weten, maar van hen mag je niets te weten komen. (denk aan Snowden, Essange!)

Door geco (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2016 - 19:15

Als Apple een waterdicht systeem heeft, moet hij dat kunnen houden, om de privacy en veiligheid te waarborgen. De FBI heeft altijd en overal z'n mensen voor, dus hier vinden ze ook wel een oplossing voor.

Door Jan. (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2016 - 19:00

De vraagstelling hier is verwarrend. Men kan ja of nee antwoorden op de vraag eens of oneens. Maar de vraag was toch wilt u de Amerikaanse overheid en de FBI en daarmee ook alle andere hackers toestemming geven onze telefoon gegevens te bekijken?
Indien Apple de gegevens van deze ene telefoon vrijgeeft kan ik er nog mee leven Maar de FBI de mogelijkheid geven ALLE telefoongegevens in te zien gaat mij veel te ver. Dus Apple hou vol ik voel me veel veiliger als de politiek en de FBI geen inzage krijgt.

Door Ria (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2016 - 18:37

Ik vindt privicie toch het belangrijkste. Laat de FBI die in de VS zit hun zaken zelf oplossen zonder dat onze privicie in het gedrang komt.

Door Marjolijn (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2016 - 18:33

@Hades, Ik ben het volkomen met u eens. Goed verwoord.

Door Fred (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2016 - 18:22

De wereld is niet veilig, nooit geweest en zal het ook nooit worden. Het veiligheidsgeloof is een volstrekte fictie. En daaraan offeren wij voortdurend, beetje bij beetje en in steeds indringender mate onze privacy op. Totdat wij allemaal worden verplicht een chip achter ons oor te laten implanteren. Het is al veel te ver gegaan en zonder enig resultaat. Wie echt kwaad wil vindt altijd een mogelijkheid.

Door H.den Ouden (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2016 - 17:06

Wanneer je je privacy kwijtraakt ben je pas Echt onveilig,heeft iemand dat wel eens bedacht?
Angst is een slechte raadgever.Je laten bedreigen maakt je kwetsbaar.wees dus sterk.

Door piet. (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2016 - 16:07

Het is eigenlijk te gek dat er mensen met verkeerde bedoelingen rondlopen. Die de veiligheid en eerlijkheid aantasten. We leven in een samenleving daarvoor is de liefde van allen in die samenleving noodzakelijk.Leer liefde geven dan komt alles goed. Mozes kreeg voor zijn volk de tien geboden. Samen zeggen die geef jouw liefde. Uit liefde stelen we niet, doden niet, gebruiken en misbruikwen niet. Met liefde de medemensen tot liefde brengen. Egoisme bestrijden. I.S. heeft hun god tot duivel gemaakt. Allah heft het goede voor. De duivel het verkeerde.Uit naam van allah moorden kan niet. Mensen luisteren naar de duivel om hun ego. Hebben. God moord zelfs de egoisten niet. Met liefde tot liefde brengen. Hebt uw vijanden lief. Opdat ook zij hun liefde kunnen geven.