Stelling: veiligheid gaat boven privacy

Getty Images

Apple en de FBI liggen met elkaar in de clinch. De Amerikaanse veiligheidsdienst wil de telefoon van een gedode terrorist doorzoeken om nieuwe aanslagen mogelijk te voorkomen. Apple weigert dit om privacyredenen voor haar gebruikers.

De FBI wil toegang tot de gegevens in de iPhone van de Amerikaanse terrorist Syed Farook, die eind vorig jaar samen met zijn vrouw veertien mensen doodschoot in San Bernardino, Californië. Daarmee hoopt de inlichtingendienst nieuwe aanslagen te voorkomen. Op de telefoon kan de FBI zien met welke mensen Farook contact had. Nu is de iPhone nog versleuteld met een code. Na tien verkeerde pogingen worden de gegevens gewist.

Apple zegt 'nee'

Maar Apple weigert de telefoon te kraken. Daar is speciale software voor nodig die alle iPhones wereldwijd onveilig maken. Alle toestellen zouden dan te openen zijn met diezelfde software, wat aantrekkelijk is voor hackers. Daarnaast kan de FBI dan altijd toegang krijgen tot privégegevens van verdachten.

Apple-topman Tim Cook noemt de software die Apple voor de FBI moet schrijven het 'digitale equivalent van kanker'. "Deze software kan mensen blootstellen aan enorme kwetsbaarheden", zegt hij. "Dit is niet iets wat wij gaan doen. Dat zou slecht zijn voor Amerika."

Hoger beroep

De rechtbank in Los Angeles heeft Apple opdracht gegeven aan de FBI-eis gehoor te geven. Apple gaat daartegen in beroep. Cook wil de kwestie bespreken met president Obama en vindt dat niet de rechtbank, maar het Amerikaanse Congres er uitspraak over moet doen.

Inmiddels kan Apple op veel steun uit Silicon Valley rekenen. Alle grote techgiganten als Google, Facebook en Twitter hebben publiekelijk hun steun uitgesproken.

Veiligheid vs. privacy, wat vindt u?

Plus is benieuwd naar uw mening. Moet Apple gehoor geven aan het verzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst, ook als dit ten koste gaat van de privacy van haar gebruikers? Breng uw stem uit op onze stelling linksboven op deze pagina. Hieronder kunt u een reactie achterlaten!

Quiz: herken de oplichter

NOS