PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Stelling: het is goed dat snelle e-bikes de weg op moeten

Vanaf 1 juli krijgen alle ruim 10.000 snelle e-bikes (speed pedelecs) dezelfde status als bromfietsen. Dat betekent dat ze niet meer op het fietspad mogen komen. Is dit een goed besluit?

Naast het feit dat bestuurders van een speed pedelec een boete van 95 euro riskeren als ze toch op het fietspad komen, zijn ze verplicht om voortaan een helm te dragen. Ook de speciale 'snelfietsroutes' zijn straks niet meer allemaal toegankelijk. Speed pedelecs worden vooral gebruikt voor woon-werkverkeer, omdat ze een snelheid van 45 kilometer per uur kunnen halen. Daarmee is de razendsnelle elektrische fiets een goed alternatief voor de auto. 

'Levensgevaarlijk'

De nieuwe regelgeving valt niet bij iedereen in goede aarde. "De speed pedelec heeft enorm veel potentie bij de aanpak van files en is bij uitstek geschikt voor woon-werkverkeer", zegt voorzitter Steven van Eijck van de RAI Vereniging. "Dat moeten we maximaal stimuleren in plaats van tegenwerken." Een woordvoerder wijst ook op levensgevaarlijke situaties die zullen ontstaan door de snelheidsverschillen. 

Vrijstelling

RAI Vereniging wordt gesteund door de Fietsersbond, die wil dat de speed pedelec een vrijstelling krijgt voor bepaalde fietspaden. Directeur Fietsersbond Saskia Kluit: "Snelfietsroutes die nu alleen door fietsers worden gebruikt zijn breed en veilig genoeg om ook speed pedelecs toe te laten. Er is maatwerk nodig. Met een apart verkeersbord kunnen we zo'n vrijstelling per fietspad regelen."

Uw mening

Wat vindt u? Is het een verstandig besluit dat snelle e-bikes de weg op gaan, of horen ze thuis op (brede) fietspaden? Breng uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.

Reactie toevoegen

30 Comments

Door louie (niet gecontroleerd) op vr, 16-6-2017 - 19:18

alle E bikers een helm op, voorkomt al veel ongelukken en het fiets verkeer zal er niet minder plezierig door worden kijk maar naar onze buren in Duitsland, als iedereen een helm draagt val je toch niet meer op.

Door augusta hermans (niet gecontroleerd) op vr, 16-6-2017 - 07:12

mensen op een fiets hoor je ook niet en komen ook vaak ineens naast je.

Door Eveline Baggerman (niet gecontroleerd) op vr, 16-6-2017 - 00:17

Dat snelle E bikes op de weg en niet het fietspad thuis horen is logisch, trouwens de racefietser zou ook naar de weg verbannen moeten worden zij horen ook niet op het fietspad thuis, gezien hun snelheid.

Door Hedwig (niet gecontroleerd) op wo, 14-6-2017 - 13:53

Helemaal mee eens! Max snelheid van 25 km als je op het fietspad wil fietsen.

Door J.M. De Bruijn (niet gecontroleerd) op di, 13-6-2017 - 18:05

De zoveelste ( langzamere ) verkeersdeelnemer in de steeds beperktere ruimte op de rijbaan. We hadden er al de bromdozen en bromfietsen bij gekregen...
En (alleen ) de automobilist maar betalen, voor steeds minder mobiliteit.

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op di, 13-6-2017 - 16:13

Snelle fietsen op de rijbaan, lijkt mij geen goed idee. Ze worden gewoon over het hoofd gezien, of ze worden door de auto`s afgesneden met alle gevolgen van dien.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 13-6-2017 - 15:46

Slecht idee. Het wordt veel te vol op de weg. Grote kans op ongelukken.

Door hansh (niet gecontroleerd) op ma, 12-6-2017 - 21:30

Je hoort vanzelfsprekend rekening te houden met welke andere verkeersdeelnemers ook , en daar hoort ook bij dat je je snelheid aanpast aan ( - die van - ) je omgeving : dus NIET met 44 1/2 km/h onder het Rijkmuseum door , zelf niet om 4 uur s'ochtends ! (effe) belle' is ZoWieZo verbode' op de fiets , OOK met twee kinderen voor en achter - of 3 3/4 in en bak !! , en dan bestaat er nog ZO IETS als 'signal geven' van watz in your mind , maar acht van de tien wielrijders wil blijkbar de elleboog ontzien , en de duim ( of de bel - als aanwezig ??? ) ook . Maar ja , ashje als fietzer met ALLES ongestraapht mee weg komt ( oh ja , NIET met je fiets tege' 'n lantarepaal zette , oh nee , DANN hep je de Handhebers , of meteen de Gemeentelijke Fietsedieven : > die moet je toch maar filmen !!!
Tja , Unser Aller Oberhaidt - geld vange', dat moet je ze late ..

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 12-6-2017 - 10:50

Het feit dat je ze niet hoort en ineens naast je zijn geeft een schrik reactie met alle gevolgen vandien.

Door Karel Damen (niet gecontroleerd) op zo, 11-6-2017 - 20:34

Mensen die op een fiets met ondersteuning rijden een helm verplichten .dit om de veiligheid voor je zelf ongeacht de snelheid die je rijd.