Aansprakelijkheidsverzekering dekt gesleutel niet

Getty Images

Wie 'even' een vriend helpt bij het sleutelen aan auto of motor en daarbij schade veroorzaakt, loopt het risico dat de aansprakelijkheidsverzekering die schade uitsluit.

Dat blijkt uit een bindend uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. In deze zaak monteert een verzekerde een nieuwe uitlaat en luchtfilter aan de motor van een vriend. Hij draait de bouten te strak aan, waardoor er een scheurtje in het gasklephuis ontstaat. De schade wil hij claimen bij zijn aansprakelijkheidsverzekering, die dit weigert.

Opzicht

Bij de Geschillencommissie draait het om het begrip 'Opzicht',  de situatie waarbij een verzekerde spullen van een ander onder zich heeft. Denk aan het lenen van een boormachine van de buurman. Er is opzicht als de relatie tussen de verzekerde en de beschadigde zaak min of meer duurzaam is, en dus niet terloops of toevallig. Bij schade dekt in de regel de aansprakelijkheidsverzekering, maar er zijn uitzondering, zoals in deze zaak schade aan motorrijtuigen.

De verzekerde stelt dat er geen sprake is van opzicht. Hij heeft de motor niet in zijn bezit gehad, niet geleend of gehuurd. Hij heeft slechts aan de motor gesleuteld in het bijzijn van de eigenaar. Dat is een incidentele en kortstondige handeling. De verzekering moet dus uitkeren.

De Geschillencommissie kijkt daar anders tegenaan. Bij het monteren van een nieuwe uitlaat en luchtfilter komen zoveel handelingen kijken, dat het geen incidentele en kortstondige handeling meer is. Het sleutelen valt dus wel onder opzicht, en daarbij is schade aan een motor uitgesloten. De man draait zelf voor de schade op.

Bron: www.kifid.nl/fileupload/jurisprudentie/GeschillenCommissie/2017/uitspraak_2017-803__bindend_.pdf

Auteur