Autoverzekering flink duurder

Oudere dame achter het stuur
Getty Images

Dat is een gemiddelde premiestijging van ruim honderd euro. De premie voor een WA-verzekering steeg met 12,5 procent het hardst. Van de tien meest verkochte automerken is Volkswagen de uitschieter met een stijging van 13,3 procent.

De premie voor een autoverzekering is gemiddeld met ruim tien procent gestegen vergeleken met vorig jaar. 

 

Dat meldt vergelijkingssite Independer op basis van een eigen onderzoek. De all risk-verzekering is gemiddeld 10,3 procent duurder geworden. Een automobilist betaalde gemiddeld 119 euro meer. De WA+ steeg iets harder, met 10,4 procent, wat neerkomt op 94,50 euro. De premie voor een WA-verzekering, plus 12,5 procent, werd gemiddeld 122,80 euro duurder. 

 

De gestegen verzekeringspremies volgen de ontwikkelingen in de maatschappij. Reparaties zijn de afgelopen jaren duurder geworden door de stijgende arbeidskosten en duurdere onderdelen. Ook is het drukker op de wegen, waardoor er meer ongevallen zijn. 

 

Merken

Een eigenaar van een Volkswagen betaalt dit jaar gemiddeld 150 euro (+13,3 procent) meer voor een autoverzekering. Ook Volvo- en BMW-rijder betalen gemiddeld meer dan 100 euro meer voor de verzekering dan een jaar geleden. Bij Volvo is de stijging 12,6 procent en 127 euro, voor BMW-rijders is dat 12,2 procent en 168 euro meer. 

 

Van de tien meest verkochte merken zijn Peugeot-eigenaren het voordeligst uit. Ze betalen gemiddeld 5,8 procent en 49 euro meer dan vorig jaar. 

Auteur