Dekt de reisverzekering corona?

Getty Images

Het aantal coronabesmettingen loopt de laatste tijd weer op. Bij veel reisverzekeringen zijn de polisvoorwaarden tijdens de pandemie aangepast. Op dit moment geven verzekeraars duidelijk aan wat wel en niet gedekt is én wanneer corona een geldige annuleringsreden is.

Vergelijkingssite Pricewise heeft alles op een rijtje gezet. De Rijksoverheid geeft reisadviezen in vier kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. Het advies is om alleen met vakantie te gaan naar landen met een groen of geel reisadvies. Bij code oranje luidt het advies alleen af te reizen als het noodzakelijk is.

Gaat iemand naar een bestemming met code oranje of gaat de bestemming vlak voor vertrek naar oranje, dan is een reizigerr niet altijd verzekerd. Dat verschilt per reisverzekering. Sommige verzekeraars bieden een volledige dekking, maar dat is niet bij alle verzekeraars het geval. Bij code rood is de kans erg groot dat de verzekeraars niets dekt.

Wanneer de kleurcode tijdens de vakantie verandert, biedt de verzekeraar de dekking die staat in de polisvoorwaarden. Veel reisverzekeringen eisen wel dat de reiziger zo snel mogelijk naar huis terugkeert. Wie langer blijft, loopt het risico dat de verzekeraar de dekking intrekt.

Annuleren

Een annuleringsverzekering dekt de kosten wanneer een reiziger onverwachts de reis moet annuleren. Wanneer er tijdens de vakantie een uitbraak van het coronavirus is, is dit voor veel verzekeraars geen gedekte reden voor annulering. De vakantieganger krijgt dus geen geld terug als hij zelf besluit de reis te annuleren.

Als een vakantieganger voor vertrek positief test op corona, verschilt het per verzekeraar of de verzekering de kosten vergoedt. Datzelfde geldt bij een positieve test tijdens de vakantie. Voor de meeste verzekeraars is dit geen gedekte reen voor het vergoeden van de kosten.

Op de site Nederlandwereldwijd.nl staat een overzicht van de reisadviezen voor de diverse landen. Op de site van Pricewise staat een overzicht van de coronaregels van de diverse reisverzekeringen.

Bron: Pricewise
 

Auteur 
  • Perry van Dijk