Expert verzekering doorslaggevend

adviseur
Getty Images

Als een verzekeraar en een verzekerde beiden een expert inschakelen om een schade te taxeren, mag de verzekeraar uitgaan van het oordeel van de eigen expert.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. In maart vorig jaar claimt een verzekerde stormschade aan zijn schuur bij zijn woonverzekering. De verzekeraar stuurt een expert die de schade bekijkt en vaststelt dat de schade veroorzaakt is door constructiefouten. Op basis van het expertrapport concludeert de verzekering dat de schade niet is gedekt, omdat voor constructiefouten een uitsluiting geldt.

De verzekerde schakelt daarop een contra-expert in, die concludeert dat de constructie te zwak is uitgevoerd, maar dat de storm een extra zetje is geweest die de schade heeft veroorzaakt. De schade zou dus wel onder de woonverzekering gedekt zijn. Voor de verzekeraar is dat geen reden het oordeel te wijzigen en daarop stapt de verzekerde naar het Kifid.

De Geschillencommissie meent dat uit de beide rapporten blijkt dat de constructie te zwak is. De verzekeraar mag zich daarom beroepen op de uitsluiting van constructiefouten, zoals de eigen expert heeft vastgesteld. Constructiefouten zijn niet gedekt op de verzekering en daarom hoeft de verzekering de schade niet te vergoeden.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Kifid