Fietsen in losstaande garage toch verzekerd

Een fiets die tijdelijk in een afgesloten garagebox buiten de woning is gestald, is bij diefstal gedekt door de inboedelverzekering. Als die box wordt opengebroken en de fiets gestolen, moet de verzekeraar deze vergoeden.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een verzekerde huurt een garagebox vlakbij zijn woning. Daar stalt hij permanent een fiets. Twee andere fietsen, die dagelijks worden gebruikt, zet hij normaal gesproken in huis. Als er bezoek komt, zet hij die twee fietsen ook tijdelijk in de garagebox. Zo ook begin december 2019. Dit keer wordt het slot van de garagebox geforceerd en worden de drie fietsen gestolen. De inboedelverzekeraar weigert de schade te vergoeden.

Bijgebouw

De verzekeraar stelt bij de Geschillencommissie dat de garagebox geen bijgebouw is, maar een aparte box met een eigen adres. Dat adres is niet bijgeschreven op de polis. Verder staat in de polisvoorwaarden dat fietsen buitenshuis niet onder het begrip inboedel vallen. De verzekerde wijst erop dat er volgens de polisvoorwaarden buiten het woonhuis dekking is voor de duur van maximaal drie maanden. De verzekerde is er daarom van uitgegaan dat de fietsen in de garagebox verzekerd zijn. Bovendien zijn er braaksporen. De Geschillencommissie volgt de menig van de verzekerde. Volgens de voorwaarden is er recht op een uitkering als de 'spullen' niet langer dan drie maanden buiten de woning zijn en als ze gestolen worden uit een afgesloten ruimte. Dat is hier het geval. 'Spullen' zijn in de polisvoorwaarden niet omschreven en de Geschillencommissie vindt dat de twee fietsen in dit geval 'spullen' zijn. De schade is daarom gedekt.