Fors hogere zorgpremie verwacht

Ruim vier op de vijf Nederlanders denken dat de premie voor de zorgverzekering vanwege de corona-crisis volgend jaar omhoog zal gaan. Van die groep verwacht zeventig procent een premiestijging van mee dan tien euro per maand.

Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Independer. Ruim de helft van de groep 54 procent, verwacht een verhoging tussen de tien en twintig procent. Zestien procent rekent dus op een forsere verhoging. Dertig procent gaat uit van een verhoging minder dan een tientje per maand. Tweederde van de ondervraagden vindt een stijging van de zorgpremie niet terecht. Zij vinden dat de extra zorgkosten door corona op een andere manier betaald moet worden. Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld hun reserves aanspreken of Den Haag kan bijspringen.

Minister

Ook minister voor Medische Zorg Martin van Rijn verwacht dat de zorgpremie komend jaar zal stijgen. Enkele deskundigen hebben de afgelopen weken bedragen van honderden euro's genoemd. Zo rekent hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot op bijna 150 euro premieverhoging in 2021.  Van Rijn denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen en dat de premieverhoging lager zal uitvallen.

Prinsjesdag

Corona heeft dit jaar gezorgd voor veel extra medische kosten, maar aan de andere kant is veel reguliere zorg niet uitgevoerd of op een laag pitje gezet. Het is nog niet duidelijk wat onderaan de streep het resultaat zal zijn. Op Prinsjesdag maakt het ministerie van Volksgezondheid de rekenpremie bekend, dat is de premie die het ministerie voor het komend jaar verwacht. Zorgverzekeraars hoeven zich daar niets van aan te trekken, maar het geeft een indicatie.
De laatste jaren heeft steevast de regionale zorgverzekeraar DSW als eerste de premie bekend gemaakt. De grote zorgverzekeraars wachtten de afgelopen jaren tot vlak voor de deadline met hun premie. Dit jaar moeten zorgverzekeraars voor 12 november met hun premie naar buiten komen.

Bron: Independer