Geleende steiger niet verzekerd

Een geleende steiger die wordt gestolen, is niet verzekerd. Een steiger is geen onderdeel van de inboedel, dus hoeft de inboedelverzekering niet uit te keren. Als de verzekerde de steiger goed heeft beveiligd, is hij niet aansprakelijk voor schade en hoeft de aansprakelijkheidsverzekering ook niet uit te keren.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een verzekerde had van zijn werkgever een rolsteiger geleend om het huis te kunnen schilderen. Op een middag kwam hij thuis en zag hij dat de steiger verdwenen was. Op het moment van de diefstal was de steiger afgebroken en de onderdelen stonden bij elkaar gestapeld, vastgemaakt met een kettingslot dat was bevestigd aan een paal van de veranda.

De verzekering van de werkgever dekte de schade niet en ook de inboedelverzekering van de consument weigerde uitkering. Daarop stelde de werkgever zijn werknemer aansprakelijk. Een beroep op de aansprakelijkheidsverzekering leverde ook niets op.

Kettingslot

Bij de Geschillencommissie vertelt de verzekerde dat bijna al zijn buren een steiger bezitten. Hij en zijn buren hebben een vrijstaande woning en dan heb je voor sommige klussen rondom het huis groter gereedschap nodig dan gebruikelijk. De Geschillencommissie is het daar niet mee eens. Een gezin heeft doorgaans geen steiger voor persoonlijk gebruik en daarom valt een steiger niet onder de dekking van de inboedelverzekering.

Omdat de verzekerde de afgebroken steiger achter zijn huis had geplaatst en met een kettingslot had vastgezet, heeft hij voldoende maatregelen genomen om diefstal te voorkomen. Hij heeft dus goed op de steiger gepast en is daarom niet aansprakelijk voor de schade door de diefstal. De verzekeraar heeft de schadeclaim terecht afgewezen. De schade van 5800 is voor rekening van de verzekerde.