Hoeveel ontvangt de vergelijkingssite?

Verzekeraar Ditzo heeft 2 facturen op haar website gezet om te laten zien hoeveel zij aan een vergelijkingssite betaalt voor een nieuwe klant. Independer ontvangt €175 en Prizewize €120 voor een nieuwe verzekerde.

Volgens Ditzo betalen directe verzekeraars tussen de € 150 tot € 200 aan vergelijkers voor een klant. De Consumentenbond is, aldus Ditzo, de enige uitzondering in de markt en vraagt een standaard bedrag van €50 plus enige kosten (btw & affiliate netwerk). Independer zelf stelt op haar site dat ze €58 per jaar per verzekering ontvangt. Bij een gemiddelde verzekeringsduur van 3 jaar komt dat ook uit op €175.

Onderzoek

Het gebakkelei tussen Ditzo en Independer vindt zijn oorsprong in een onderzoek dat Ditzo heeft laten verrichten naar het online vergelijken van verzekeringen. Een van de resultaten, die vorige maand zijn gepresenteerd, was dat slechts een grote minderheid van de consumenten weet dat vergelijkingssites een vergoeding ontvangen. Een grote meerderheid, 86%, van de consumenten vindt de vergoeding die vergelijkers rekenen te hoog. De vergelijkingssties gaven in de pers als reactie dat zij zich niet herkenden in het onderzoek. Reden voor Ditzo om een maand later de facturen naar buiten te brengen.

Zelf zoeken naar de beste verzekering? Dat kan op onze vergelijkingspagina's.