‘Jongerenverzekering’ ook voor ouderen

Zorgverzekeraars creëren speciale verzekeringen  voor specifieke groepen, zoals jongeren of hoger opgeleiden. Toch gelden ook voor deze verzekeringen bij de basisverzekering gewoon de acceptatieplicht. Iedereen die zich voor ‘een jongerenverzekering’ aanmeldt, moet een polis krijgen, ook als de verzekerde tegen de 100 jaar loopt.

Ook op inkomen, opleidingsniveau, leefstijl of wat dan ook mogen verzekeraars bij de basisverzekering geen verschil maken. Ook zijn verzekeraars verplicht om voor alle doelgroepen dezelfde premie te berekenen voor de basisverzekering.

Contracten

Zorgverzekeraars moeten duidelijk informatie geven met welke zorgverleners zij een contract hebben afgesloten, zodat verzekerden een goede keuze kunnen maken voor een zorgverzekeraar. Bij de meeste verzekeraars is die informatie op de website in orde.

De Nederlandse Zorgautoriteit NZa heeft enkele verzekeraars gemaand de informatie over contracten te verbeteren.

Zorgverzekeraars hoeven nog niet alle contracten te hebben afgesloten. Wel moeten ze voldoende zorg inkopen voor hun verzekerden. Als later nog contracten worden afgesloten, moet dit duidelijk op de website komen.

Vanaf volgend jaar moeten zorgverzekeraars waarschijnlijk zes weken voor het eind van het jaar alle contracten voor het volgende jaar hebben gesloten. Dit jaar is dat nog geen verplichting

Bron: nza.nl