Ontslagen? Pas op uw zorgverzekering

Onderhandel over korting of stap over

Wie collectief verzekerd is tegen ziektekosten, moet bij een eventueel ontslag opletten. Overstappen kan dan weer lonen.

Wie ontslagen wordt, krijgt veel over zich heen.  Dat de premie van uw zorgverzekering omhoog gaat, valt u misschien niet eens meteen op. Maar vervelend is het wel, om bij lagere inkomsten ook nog tegen hogere kosten aan te lopen.

Dit gebeurt als u via uw werkgever gebruik maakt van de collectiviteitskorting voor uw zorgverzekering. Wie niet meer voor de werkgever werkt, ziet de korting verdwijnen en moet meer zorgpremie betalen na ontslag. Zonder die korting kan het ook goed zo zijn, dat uw huidige zorgverzekeraar veel duurder uitpakt dan andere. Overstappen gedurende het kalenderjaar kan alleen niet: dat mag alleen per 1 januari.

Niet iedere verzekeraar gaat even streng om met deze regel.  Bij IZZ is het wel mogelijk om tussentijds over te stappen – al komt dat door het speciale branchekarakter van deze verzekeraar. Bij andere verzekeraars kunt u niet overstappen, maar wel in een andere collectiviteit geplaatst worden, Daardoor geniet u dan u toch weer een korting. Verzekeraar De Friesland heeft een speciaal ‘tussen twee banen collectief’ voor deze situaties. Overstappen naar een andere maatschappij kan vaak wel als u in dienst treedt bij een nieuwe werkgever die ook een zorgcollectief heeft.

Loopt uw zorgverzekering via het collectief van uw werkgever? Neem dan bij ontslag altijd contact op met de verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. Het kan u zomaar 10% aan premie schelen