Skiën? Check uw verzekeringen vooraf!

Goede dekking kan hoop ellende voorkomen

Getty Images

Nog steeds vertrekken veel wintersporters onvoldoende verzekerd naar de sneeuw. Een ritje met de ambulance of een gipsvlucht naar huis kost echter al snel duizenden euro's.

Kredietcrisis of niet, komende maand reizen weer honderdduizenden Nederlanders naar de Alpen voor de jaarlijkse wintersport. Hoewel de pistes er voorlopig stukken beter bij liggen dan afgelopen jaar, zit een ongeluk in klein hoekje. Een gescheurde knie- of kruisband, verstuikte enkel, polsfractuur, hoofdletsel is nooit ver weg, bewijzen cijfers van alarmcentrales.

Zo kreeg SOS International, één van de vier grote alarmcentrales, vorige winter ruim 1400 ongevalmeldingen uit Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië en Tsjechië. Voor deze winter meldt de ANWB tot nu toe 450 onfortuinlijke wintersporters te hebben geholpen. 60 daarvan moesten per gipsvlucht terug naar Nederland.

Goede voorbereiding essentieel

Het relatief grote risico betekent dat wintersporters zich goed moeten voorbereiden. Helaas denken veel mensen nog steeds dat een zorgverzekering voldoende is, zegt Anke van Nieuwenhuizen van alarmcentrale SOS International. Volgens Dirk-Jan Westerwoudt van CZ vertrekken veel wintersporters zonder reisverzekering of aanvullende buitenlanddekking op de zorgpolis.

Eerste complicatie: een zorgverzekering vergoedt slechts wat behandeling in Nederland zou kosten. ,,In het buitenland gaat echter niet alles volgens het Nederlandse tarief," verklaart Rob Harteveld, manager bij de ANWB. Voor de populaire wintersportlanden is dat in Zwitserland een probleem. ,,De gezondheidzorg is er duur, zelfs met een extra buitenlandmodule op je zorgverzekering ben je er niet."

Traumaheli

Nog vervelender: de basiszorgverzekering vergoedt geen vervoerskosten. Wie per banaan, sneeuwscooter, ambulance of traumahelikopter naar het ziekenhuis moet, ontvangt niets. Deze kosten lopen snel op. Inzet van de traumaheli kost rond de 10.000 euro, zegt Harteveld. Een ambulanceritje doet al snel 800 euro.

Dan moet elke gewonde skiër terug naar Nederland. Deze repatriëringskosten dekt de gewone basiszorgverzekering niet. De aanvullende buitenlandmodule vergoedt slechts op medische indicatie. ,,Vervoer wordt enkel betaald als tijdens de terugreis medische begeleiding nodig is of als de gewonde in Nederland meteen weer moet worden opgenomen."

Vervoer: niet vergoed

Voor de duidelijkheid: bij een niet gecompliceerde beenbreuk is deze medische noodzaak er niet. Verzekeraars en alarmcentrales spreken dan van een reis- of vervoersprobleem. ,,Vanwege het gips pas je niet in de auto of de touringcar en kunt niet op dezelfde manier terug als heen," legt Daphne de Wit van Eurocross uit. ,,Zorgverzekeraars vergoeden deze kosten niet." Hetzelfde geldt voor extra hotelkosten voor het noodgedwongen langer verblijven op het vakantieadres.

Vanwege al deze bovengenoemde aspecten is sluitende dekking voor wintersporters onontbeerlijk, zeggen experts. ,,Doe je dat niet dan kun je van een heel koude kermis thuiskomen," aldus Dirk-Jan Westenhoudt van zorgverzekeraar CZ.

Zorgpolis met reisverzekering ideaal

Betekent dit dat je als skiër een basiszorgpolis plus extra buitenlanddekking én een reisverzekering moet hebben? Nee, stelt De Wit van Eurocross. Belangrijkste is de gewone zorgpolis met een reisverzekering. ,,Verzeker wel medische kosten mee op de reispolis." Wie naast de basispolis al een buitenlandmodule heeft, hoeft deze medische kosten niet extra mee te verzekeren.

Ondanks dit advies dreigt op sommige punten dubbele verzekering. Volgens Westerwoudt van CZ is dit te voorkomen door een reispolis bij de eigen maatschappij te nemen of bij een verzekeraar die met de eigen maatschappij samenwerkt.

Wintersportdekking

Voor de vele Nederlanders die een doorlopende reisverzekering hebben nog een belangrijk advies: wintersportdekking moet apart worden bijverzekerd. Dit kan tot vlak voor vertrek. Hetzelfde geldt voor skiërs die per auto afreizen en ook pechhulp willen. De meeste reispolissen dekken dergelijke hulp niet standaard.

Bent u toch onfortuinlijk op de piste, bel de alarmcentrale van uw zorg- en/of reisverzekeraar zo spoedig mogelijk. Tip: programmeer het alarmnummer vooraf in de mobiele telefoon. Dat verkleint de kans zonder medeweten of toestemming van de verzekeraar in een dure privé-kliniek terecht te komen. Zeker in Oostenrijk is dit geen denkbeeldig scenario. ,,Uiteraard begrijpen wij als iemand daar door de ernst van het ongeluk niet meteen kans toe ziet," aldus De Wit van alarmcentrale Eurocross. Ze benadrukt dat alarmcentrales veel ervaring hebben. ,,Wij weten wat per land de beste ziekenhuizen zijn. Daarbij selecteren we op kwaliteit, niet op goedkoopste zorg."

Lastig klusje

Moraal van dit verhaal: wintersporter, bereid u goed voor op de skivakantie. ,,Dat betekent vooraf goed je verzekeringen en polisvoorwaarden checken," zegt Van Nieuwenhuizen. ,,Een lastig klusje, dat je liever niet doet, maar wel erg belangrijk." Desgewenst kan nog snel een reisverzekering worden aangeschaft. ,,Gelukkig is een reisverzekering niet duur. Voor een paar euro's extra ga je een stuk rustiger op vakantie."

EHIC-pas kan handig zijn

Zorg in het buitenland kan behalve met de gewone zorgpas ook via de European Health Insurance Card (EHIC) worden ingeroepen. Deze pas, die in de gehele Europese Economische ruimte geldig is, kan bij elke zorgverzekeraar gratis worden aangevraagd.

Met de EHIC-kaart ontvangt u publieke gezondheidszorg voor hetzelfde bedrag en onder dezelfde voorwaarden als de inwoners van uw (Europese) vakantieland. Dat is een voordeel als de ziektekosten hoger liggen dan in Nederland, zoals in Zwitserland. Tegelijk kan de pas ook minder gunstig uitvallen: wie bijv. in Frankrijk in het ziekenhuis belandt, moet net als de Fransen 20 procent van alle ziekenhuiskosten zelf betalen.

Voordeel van de sinds 1 januari 2006 verkrijgbare Europese zorgpas, is ook dat geen kosten hoeven worden voorgeschoten. De rekening gaat rechtstreeks naar de eigen zorgverzekeraar. Zie voor meer info: EHIC.nl

Auteur