Toestemming alarmcentrale vereist voor andere terugreis

Getty Images

Wie tijdens vakantie ziek wordt en van een plaatselijke arts het advies krijgt eerder terug te keren naar Nederland, moet altijd de alarmcentrale van de reisverzekering bellen en toestemming vragen. Zo niet, dan hoeft de reisverzekering de gemaakte extra reiskosten niet te vergoeden.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een man heeft een doorlopende reisverzekering. Tijdens zijn verblijf in Jamaica krijgt hij een CVA. Een plaatselijke arts adviseert de man voor verdere behandeling naar Nederland terug te keren. De man keert direct terug en declareert de kosten voor het vliegticket bij de reisverzekering. De reisverzekering wijst de claim af, omdat de man geen contact heeft opgenomen met de alarmcentrale.

Medisch dossier

De Geschillencommissie stelt vast dat extra reiskosten volgens de polisvoorwaarden alleen worden vergoed als de verzekerde vooraf toestemming krijgt van de Alarmcentrale. Mocht achteraf blijken dat er een medische noodzaak is geweest, dan zijn de extra kosten ook gedekt. Die medische noodzaak moet worden vastgesteld door een arts die door de verzekeraar is ingeschakeld. Dat is in dit geval niet gebeurt. Ook kan de Geschillencommissie in het medische dossier geen medische noodzaak vinden die nopen tot een eerdere terugkeer. Hoe begrijpelijk de actie van de verzekerde ook is, gezien de omstandigheden, de verzekeraar hoeft de extra kosten niet te vergoeden.

Auteur 
  • Perry van Dijk