Verzekeraar bepaalt de dagwaarde

Een verzekeraar mag bij een schade de dagwaarde bepalen op basis van afschrijving. Dat geldt ook als het beschadigde object nog in zeer goede staat verkeert omdat het nauwelijks is gebruikt.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een verzekerde heeft een caravanverzekering waarbij de dekking voor voortent en luifel een maximum heeft van duizend euro. Tijdens een storm raakte de voortent onherstelbaar beschadigd. De verzekerde claimde duizend euro.  De verzekeraar taxeerde de schade van de tien jaar oude voortent aan de hand van de afschrijvingslijst. Dat gaf een dagwaarde van twintig procent van de nieuwwaarde. Na aftrek van het eigen risico kwam dat neer op een uitkering van 116,40 euro. Na protest van de verzekerde werd een expert ingeschakeld die de voortent enkele euro's lager taxeerde.

Bijna nieuw

Bij de Geschillencommissie eiste de verzekerde een aanvullende uitkering tot het maximaal verzekerde bedrag van duizend euro. Volgens hem stond de schadevergoeding niet in verhouding tot de waarde van de voortent. De tent was namelijk weinig gebruikt en was nog in uitstekende staat. Over de ingeschakelde expert was de verzekerde slecht te spreken. Deze had zijn rapport opgemaakt zonder de voortent te bekijken.

De Geschillencommissie nam als uitgangspunt dat een verzekeraar zelf de grenzen van de dekking mag bepalen. De verzekeraar mag dus de dagwaarde vergoeden en mag daarvoor een afschrijvingslijst gebruiken. Mocht de werkelijke dagwaarde sterk afwijken, dan moet de verzekerde dat kunnen aantonen. Het feit dat de voortent weinig gebruikt is, is daarvoor niet voldoende. Ook een weinig gebruikte voortent wordt in de loop der jaren minder waard. De afschrijving is dus terecht en de schadevergoeding blijft 116,40 euro.