Verzekeraar sporen 100 miljoen aan fraude op

Verzekeraars hebben vorig jaar 101 miljoen euro bespaard door fraudeplegers op te sporen. Dat is de hoogste besparing door fraudeaanpak in de afgelopen vijf jaar. Er liepen iets meer dan 11.500 fraudeplegers tegen de lamp. Per fraudegeval is dat een besparing van gemiddeld 8.725 euro.

Dat meldt het Verbond van Verzekeraars. Uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) blijkt dat de pakkans bij verzekeringsfraude groeit: het aantal incidenten is met drie procent gestegen naar 28.435, terwijl het aantal fraudeurs vijftien procent hoger ligt. Verzekeraars betrappen fraudeurs ook steeds vaker vroeg in het verzekeringsproces. Voor het derde jaar op rij zijn meer fraudes bewezen bij de aanvraag en acceptatie van een verzekering (7260, een groei van 29 procent) dan naar aanleiding van claims (4.270, een afname van 4 procent).

Sinds 2016 kunnen verzekeraars een deel van de interne onderzoekskosten via een vaste schadevergoeding van 532 euro verhalen op de daders. Zo hebben in anderhalf jaar tijd fraudeurs meer dan een half miljoen euro aan onderzoekskosten terugbetaald.

Bron(nen):
Trefwoorden: