Vier redenen om nu uw autoverzekering te controleren

Vier ontwikkelingen maken het interessant om te controleren of uw autoverzekering nog het meest voordelig is.

Hogere premie door negatief resultaat

Verzekeraars komen mogelijk in de problemen nu fors meer schade is uitgekeerd dan aan premie is binnen gehaald. De Nederlandse Bank (DNB) heeft onlangs alarm geslagen over een negatief resultaat van 300 miljoen euro, het grootste verlies ooit in de sector. Het lijkt onvermijdelijk dat de premies voor autoverzekeringen op korte termijn omhoog gaan. Daarom is het verstandig nu te controleren of er voor u een beter alternatief is.

Systeem voor schadevrije jaren uniform

Er komt een uniform systeem voor het vaststellen van de schadevrije jaren bij een autoverzekering. Vanaf 1 januari 2016 gebruiken alle verzekeraars dezelfde terugvaltabel bij nieuwe autoverzekeringen en overstappers.

●    Voordelen: met het uniform systeem verdwijnt de willekeur; een schuldschade kost  bijvoorbeeld altijd 5 jaar. Ook is nu duidelijk welke claims geen invloed hebben op de schadevrije jaren. Het maximumplafond voor de opbouw van schadevrije jaren verdwijnt.
●    Nadelen: de nieuwe terugvaltabel maakt geen onderscheid in het schadebedrag of mate van aansprakelijkheid bij de claim. Ook bouwen partners en leaserijders geen schadevrije jaren op. Wie veel schadevrije jaren heeft opgebouwd valt in het nieuwe systeem nog steeds fors terug.

De bonus/manus ladder, het kortingssysteem bij schadevrije jaren, wordt niet uniform. Het blijft dus interessant om de premie van autoverzekeringen te vergelijken.

Rijgedrag bepaalt de premie

Een aantal verzekeraars hebben een nieuw concept geïntroduceerd waarbij de premie gekoppeld is aan het rijgedrag. Daarbij geldt hoe veiliger u rijdt, hoe lager uw premie is. Met een sensor in de auto of via de smartphone wordt uw rijgedrag bijgehouden. Denk daarbij aan snelheid, remmen en optrekken gekoppeld aan de locatie. Dit levert plus en minpunten op die later resulteren in een korting (of opslag).

Uw autoverzekering up-to-date

Naast deze marktomstandigheden blijft het interessant om regelmatig uw autoverzekering te controleren. Na een aantal jaren heeft u mogelijk niet meer de laagste premie of sluiten de voorwaarden niet meer aan (van allrisk naar beperkt casco). Overstappen kan u jaarlijks € 200,- voordeel opleveren.