Voldoende voorzichtigheid verschilt per situatie

Getty Images

Een verzekerde die even haar tas uit het oog verliest, is niet per definitie onvoorzichtig geweest met haar spullen. Het kan ook een moment van onbedachtzaamheid zijn, waardoor de tas kwijt raakt. In zo'n geval moet de reisverzekering de schade vergoeden.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Na een vakantie op Ibiza rijdt een verzekerde met haar zus en moeder in een taxi naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland. Op het vliegveld laadt de chauffeur de bagage uit, de verzekerde stapt uit en rekent af. De taxi rijdt weg en dan realiseert de verzekerde zich dat haar handtas nog in de taxi ligt. De vrouw claimt de schade op haar reisverzekering.

De verzekeraar wil alleen de niet-diefstalgevoelige spullen uit de tas vergoeden, niet de diefstalgevoelige spullen, zoals computers, tablets, foto- en filmapparatuur, sieraden en spullen van leer en bont. Deze diefstalgevoelige bezittingen zijn namelijk alleen verzekerd als een verzekerde daar extra goed op let.

Hectiek

Bij de Geschillencommissie is de vraag of de vrouw voldoende voorzichtig is geweest met haar handbagage. Dat hangt, aldus de Geschillencommissie af van de concrete situatie. In dit geval was de verzekerde zich ervan bewust dat zij waardevolle spullen bij zich had. Een deel droeg zij in een heuptasje, een andere deel in haar handbagage. Tijdens de taxirit stond de tas bij haar zus achterin. Pas bij het uitstappen verloor ze de tas uit het oog, en het heeft er alle schijn van dat de taxichauffeur de tas heft ontvreemd door gebruik te maken van de hectiek op het vliegveld. Gezien het korte moment waarin alles gebeurde, is er hooguit sprake geweest van een moment van onbedachtzaamheid. Het is niet zo dat de verzekerde onvoldoende voorzichtig is geweest, aldus de Geschillencommissie. Bovendien, consumenten sluiten juist voor dit soort ongelukkige voorvallen een reisverzekering af. De diefstal is dus in dit geval gedekt.

Bron(nen): Kifid

Auteur