Woonverzekeringen weinig aangepast

Getty Images

Een op de drie verzekerden heeft de inboedelverzekering niet aangepast nadat de inboedel meer waard is geworden. Bij de opstalverzekering ligt dat percentage hoger: tachtig procent van de verzekerden heeft de verzekering niet verhoogd na een verbouwing. Bij Verenigingen van Eigenaren is dat vijftig procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Bijna de helft van de respondenten heeft wel eens iets verbouwd of gerenoveerd in of aan de woning. Slechts een op de vijf zelfstandig verzekerden heeft daarna de opstalverzekering aangepast. Bij de VvE-verzekerden heeft minder dan de helft (43 procent) de inboedelverzekering aangevuld met een eigenaarsbelang. Een zelfstandige verbouwing, zoals een nieuwe keuken, valt meestal niet onder de gezamenlijke opstalverzekering van de VvE, maar moet worden gedekt door het eigenaarsbelang mee te verzekeren via de inboedelverzekering.

Na gezamenlijke verbouwingen en renovaties heeft minder dan de helft (43 procent) de opstalverzekering aangepast. Een kwart weet niet of dit gebeurd is en bij één op de drie is de verzekering niet aangepast.

Overstappen

Zes op de tien verzekerden heeft de inboedelverzekering nooit vergeleken met alternatieven en is dus ook nooit overgestapt. De belangrijkste reden is dat men tevreden is met de huidige verzekering (61 procent). Bij de opstalverzekering heeft iets minder dan de helft (45 procent) de verzekering nooit vergeleken. Minder dan één op de drie is wel eens overgestapt. Ook bij de opstalverzekering is de tevredenheid met de huidige verzekeraar een belangrijke reden om niet over te stappen.

Volgens Pricewise kan het lonen om over te stappen naar een andere inboedel- en/of opstalverzekering. Bovendien kan een verzekering beter passen bij de huidige situatie. Een besparing op jaarbasis van 150 euro is mogelijk, waarbij de dekking ook nog eens beter wordt, zodat de vergoeding bij schade hoger wordt, aldus Pricewise.

Auteur 
Bron 
  • Pricewise