Is combinatie bloed­verdunners en vitamine K wel oké?

De laatste tijd is er veel aandacht voor vitamine K2. Het zou de bloedvaten soepel maken. Aangezien mijn cholesterol aan de hoge kant is, heb ik een pot K2-pillen van 90 microgram aangeschaft, maar nu ben ik gaan twijfelen. Ik las namelijk ook dat K2 tot trombose kan leiden en dat het niet goed is voor patiënten die bloedverdunners gebruiken. Ik slik overigens geen medicijnen en ben een vrouw van 64 jaar.

Wie bloedverdunners slikt, moet oppassen met vitamine K. Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van stollingseiwitten. De meest gebruikte bloedverdunners (acenocoumarol en fenprocoumon) zijn vitamine-K-antagonisten: ze vangen vitamine K weg en zorgen ervoor dat je minder stollings­eiwitten maakt. Gebruik je dit soort stollingsremmers, dan moet je daarnaast natuurlijk geen extra vitamine K slikken. Voor zover ­bekend werkt het niet ‘andersom’: er is geen extra risico op trombose als iemand extra vitamine K slikt.

Gebrek aan vitamine

Goed om te weten: er zijn meerdere vormen van deze vitamine. K1 is wateroplosbaar; K2 is een groep van verschillende vetoplosbare vormen. Een gebrek aan vitamine K gaat vaak gepaard met het neerslaan van kalk in de bloedvaten. Mensen met veel vitamine K in hun dieet hebben gemiddeld minder verkalkte vaten. Maar: er is weinig onderzoek gedaan naar het effect van vitamine K op hart- en vaatziekten en op de conditie van de bloedvaten. Daardoor is er te weinig bekend om te kunnen stellen dat jarenlang extra vitamine K slikken gezond en veilig is. Ik zou het zelf niet jarenlang dagelijks slikken.

Wilt u een vraag stellen? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden.

Reactie toevoegen