Stelling: ‘Vitamine D moet worden vergoed’

Iedereen boven de zeventig jaar krijgt ermee te maken: het advies om dagelijks vitamine D te slikken. Vrouwen krijgen dit advies al vanaf 50 jaar en mensen met een donkere huidskleur hun hele leven. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, gezonde spieren en voor de weerstand. De minister wil nu bijna alle vitamine D uit het verzekerde pakket halen. Wat vindt u daarvan? Reageer op de stelling.

Ja, vitamine D moet vergoed worden

Niemand slikt vitamine D voor zijn lol. Het is belangrijk voor het behoud van sterke botten en voor de weerstand. Als de vergoeding stopt, zijn mensen met een krappe beurs de dupe. Zij stoppen met de pillen, als ze niet vergoed worden. Toen de goedkopere lage doseringen niet meer werden vergoed in 2019, voorzagen artsen dit probleem. Ze zijn duurdere vitamine D-pillen gaan voorschrijven, die wel vergoed werden. Nu wordt ook die vergoeding geschrapt. Meerdere artsen treden nu op in de media over de gevolgen voor deze mensen: vermoeidheid, spierpijn, botbreuken, infectieziekten enzovoort. Dat gaat samen met veel zorgkosten. Het geeft niet alleen veel ellende, maar het zorgt ook voor een zeer hoge rekening voor de zorgverzekeraar. Goedkoop wordt zo duurkoop. Laten we deze effectieve manier om mensen gezond te houden, dus maar beter gewoon collectief betalen. Ook de lage dosis. Daarbij: deze duurdere vitamine D pillen worden ook bij aandoeningen voorgeschreven, zoals botontkalking. Deze mensen zijn nu ook de dupe.

Nee, vitamine D betalen we beter zelf

Vitamine D is heel goedkoop. Het advies voor de meeste mensen is 10 of 20 microgram vitamine D per dag. Een potje met 300 pilletjes vitamine D 10 microgram koop je al bij het Kruidvat voor 2,49 euro. Dat is de goedkoopste versie, maar gemiddeld kost vitamine D slechts 7,30 euro per jaar. Voor de prijs van een of twee cappuccino’s op een terrasje slik je dus een heel jaar vitamine D. De pillen met deze lage dosis worden al sinds 2019 niet meer vergoed. Wat er vervolgens gebeurde was dat artsen de hogere doseringen gingen voorschrijven, waardoor nu maar liefst 1,5 miljoen mensen die duurdere pillen vergoed krijgen. Dat is een beetje vals spelen. Als de arts die duurdere pillen voorschrijft, en het wordt vergoed, wordt het meer dan tien keer zo duur voor de zorgverzekeraar. Namelijk: 79 euro per persoon per jaar. Onder meer doordat de apotheek betaald moet worden. Dat geld kan beter besteed worden aan andere zorg.

 

 

 

Reactie toevoegen

129 Comments

Door Dick Baars (niet gecontroleerd) op zo, 26-6-2022 - 08:37

Voor €2,00 bij de Action voor een heel jaar. Als dit via de apotheek gaat is dit zoals altijd onbetaalbaar. En dan zijn de kosten van de dokter er nog niet bij vermeld.

Door ap d (niet gecontroleerd) op di, 21-6-2022 - 23:55

Het feit dat de weg via huisarts en apotheker te duur zijn, geeft aan dat deze weg niet efficiënt is. En dat raakt dus alle geneesmiddelen op recept. Zoek een goedkopere werkwijze, dat kan ook helpen de zorg betaalbaar te houden en vitamine d gratis te maken.

Door J Hidding (niet gecontroleerd) op ma, 20-6-2022 - 21:40

kost vrijwel niets, daarom niet via de dure apotheker die ook via de zorgpremie moet worden betaald

Door Adrana Witmond (niet gecontroleerd) op zo, 19-6-2022 - 12:58

Ik vind dat het vergoed moet worden we moeten al zoveel bij betalen zonder de eigen bijdragen

Door Harry Romijn (niet gecontroleerd) op do, 16-6-2022 - 13:15

Vitamine D supplement is dermate goedkoop (nog geen € 3,50/360 tabletten), en de administratiekosten via apotheek en zorgverzekeraar dermate duur, dat dit een typisch "medicijn" is, dat men zelf maar moet betalen. Voor echt hoge doseringen cq voor het niet kunnen gebruiken van het "Kruidvat" alternatief mag men van mij een uitzondering maken. En een beetje in de zon zitten, zonder gekleed te zijn in jurk model "Hobbezak" lost al heel erg veel op. Er zijn andere zaken, die meer prioriteit hebben voor opname in het zorgpakket.

Door Drs.PCM (Peter) (niet gecontroleerd) op di, 14-6-2022 - 01:21

Ja, want het moet

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 11-6-2022 - 07:01

Ik ben door mijn roots met een donkere huid geboren. Ik kan niet zonder Vit. D.
Voor medicatie moet ik steeds meer geheel of gedeeltelijk zelf betalen en dat, naast mijn eigen risico.

Door N.G.J. van Eldijk (niet gecontroleerd) op vr, 10-6-2022 - 21:57

Slik dit op doktersrecept, i.v.m. het gemis van echt daglicht.

Door Wolters-Stok (niet gecontroleerd) op vr, 10-6-2022 - 10:32

uiterst belangrijk i.v.m. stevige meerkosten als gevolg van niet vergoeden en niet innemern.
Alle andere kosten voor levensonderhoud, die gestegen zijn, maken zelfs dat ouderen deze vitamine D niet eens meer zelf kunnen kopen!

Door Mevr. S. Blok (niet gecontroleerd) op vr, 10-6-2022 - 09:27

Ik heb reuma en slik al heel lang vitamine D om mijn botten sterk te houden. Ik zit in de bijstand en ben blij, dat het wordt vergoed door de zorgverzekering.