Voeding bij het afvallen om je energie op peil te houden

Afvallen begint natuurlijk bij minder eten en meer bewegen. Het probleem daarbij is dat veel mensen zich fut en lusteloos voelen wanneer ze minder eten. Welke voedingsstoffen zorgen voor een energieboost tijdens het afvallen?

Een gebrek aan energie nekt iedere afvalpoging. Vaak ontstaat dit lusteloze gevoel door een te eenzijdig voedingspatroon tijdens een dieet, omdat lijners vaak voedingsstoffen weglaten om snel af te vallen. Maar daarmee loopt u ook belangrijke vitaminen en mineralen mis.  Welke voedingsstoffen zijn belangrijk om de energie op peil te houden?

Vet
Vet is vaak het eerste dat diëters uit hun voedingspatroon schrappen. Niet handig, want vet is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Zeker de gezonde onverzadigde vetten zijn onmisbaar. Ze verlagen het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) en verminderen het risico op hart- en vaatziekten.

In vet oplosbare vitamines
De in vet oplosbare vitamines zijn bovendien alleen in producten met vet te vinden. We hebben het dan over de vitamines A, D, E en K. Deze vindt u in bijvoorbeeld vette vis, halvarine en plantaardige olie. Het schrappen van deze producten is dus niet verstandig, want het risico op een tekort is dan aanwezig. Vitamine D is sowieso al een zorgenkindje: bij veel mensen is deze vitamine onvoldoende aanwezig. Dat is ook tijdens het lijnen jammer, want vitamine D versnelt de vetafbraak tijdens het afvallen. 

Vlees
Het is helemaal niet ongezond om de vleesinname te beperken. Een of twee dagen per week vlees, twee dagen (vette) vis en de rest van de week een vegetarisch menu bijvoorbeeld. Realiseert u zich wel wel dat vlees een goede bron van ijzer, vitamine B en E is. Wanneer een dieet vleesinname helemaal uitsluit, dan kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan. Deze vitamine komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Suppletie kan in zo'n geval extra verstandig zijn.

Brood
Brood is erg belangrijk binnen een gezond eetpatroon. Vooral de volkorenvariant, want deze bevat naast vezels ook vitamine B11. Deze vitamine staat ook bekend als foliumzuur. Daarnaast bevat brood ook ijzer en jodium. Laat deze productgroep dus liever niet weg uit uw dagmenu.

Fruit en groenten
Bij een aantal koolhydraatarme diëten mag je de eerste weken geen fruit eten. Hierdoor loop je risico op een vitaminetekort, voornamelijk vitamine C. Deze vitamine is belangrijk voor de weerstand, huid en botten. Volgens sommige deskundigen heeft ons lichaam tenminste 75 mg per dag nodig voor een optimale vetverbranding. Ook neemt vitamine C de ijzer uit voedingsmiddelen op in het lichaam. Dit mineraal zorgt er onder andere voor dat de rode bloedcellen zuurstof vanuit de longen naar alle lichaamscellen kunnen brengen. Zo blijft u energiek.

Magnesium is bijvoorbeeld ook een mineraal dat betrokken is bij vrijwel alle stofwisselingsreacties in het lichaam en deze versnelt. Je vindt magnesium voornamelijk in groene groenten, zoals spinazie, maar ook in noten, granen en bonen.

Groene thee
Tijdens een lijnpoging is het natuurlijk belangrijk voldoende te drinken, ook om de afvalstoffen goed te kunnen afvoeren. Drink in ieder geval veel water en groene thee. De laatste is niet alleen lekker voor de afwisseling, maar helpt ook het afvalproces te versnellen. Het is geen wondermiddel, maar een hulpmiddel. Wanneer u gezonder eet en meer beweegt groene thee de vetverbranding stimuleren waardoor u sneller zult afvallen. Dit is ook de reden dat in sommige supplementen een extract van groene thee (EGCG) is opgenomen.

Aanvulling
Voor voldoende weerstand en energie, kunt u ook tijdens een dieet dus het beste gevarieerd blijven eten. Twijfelt u hieraan, dan kunt u een voedingssupplement overwegen om mogelijke tekorten voor te zijn.

1 Reactie

Door mika (niet gecontroleerd) op zo, 24-7-2016 - 10:12

Veel groene thee is helemaal niet goed. Onttrekt al het vocht uit je darmen wat ze juist nodig hebben voor vertering. Vraag een MDL arts maar es