Welke voedingssupplementen kiezen?

U schreef dat het bij vitaminesupplementen niet uitmaakt of je een goedkoop of duur merk neemt. Maar bij een natuurvoedingswinkel vertelden ze me dat in goedkope merken synthetische, en in dure merken natuurlijke stoffen zitten. De eerste zouden moeilijker worden opgenomen door het lichaam. Is dat echt zo?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Nee. De meeste vitamines, zoals A, D3, E, K, B1 en B6, worden chemisch gemaakt, andere worden biologisch gemaakt met gebruik van bacteriën, gisten of algen, zoals C, B2 en B12. Dat zijn zeer gespecialiseerde technieken. Ik denk niet dat iedere verkoper u daar een college over kan geven.

Waar het om gaat is: de opname van al dit soort stoffen in het maag-darmkanaal is sterk afhankelijk van wat er nog meer in het maag-darmkanaal gebeurt. Vet voedsel, eiwitrijk voedsel, allerlei zuren en andere stoffen beïnvloeden de opname van vitamines en mineralen uit de darm. Er bestaat niet of nauwelijks onderzoek naar het productieproces achter een vitaminepreparaat en de stijging van de bloedspiegel van de vitamine na inname.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!