Groeien je voeten als je ouder wordt?

oudere-voeten
Getty Images

Ik draag al jaren dezelfde schoenmaat, maar ineens lijken mijn schoenen niet meer te passen. Hoe komt dat? Komt dat misschien doordat ik ouder ben geworden?

Chantal

Anouk Jannes, podotherapeut:

Beste Chantal,

Naarmate je ouder wordt kunnen je voeten breder en langer worden. Net als in de rest van jouw lichaam is er een verandering in elasticiteit. Hierdoor wordt het weefsel slapper en zakt ook je voetboog in. Jouw voeten groeien dus niet een maat groter, maar doordat de voet doorzakt en van vorm verandert, kan het wel zijn dat je een grotere schoenmaat nodig hebt om nog comfortabel in schoenen te passen.

Vetweefsel neemt af

Daarnaast neemt ook de dikte van het vetweefsel onder je voet af waardoor er meer druk ontstaat op de voorvoet en de hiel. Je kunt het gevoel hebben dat je op je botjes loopt. Door het doorzakken van de voeten verandert ook de stand van je tenen. Ze kunnen scheef gaan groeien of een kromme stand (klauwstand) aannemen. Om drukplekken te voorkomen, is het belangrijk dat je tenen voldoende ruimte hebben in de schoenen.

Schoenentips

Zorg dat je comfortabele schoenen draagt die je voldoende stevigheid bieden. Bij het kopen van schoenen kun je letten op het volgende:

  • Koop schoenen altijd in de namiddag omdat je voeten in de loop van de dag wat dikker worden.
  • Pas altijd beide schoenen in de winkel, omdat er verschil in voetlengte kan zitten. Koop de schoenen altijd op de langste voet.
  • Laat de voeten in de schoenenwinkel opmeten, zodat je de juiste lengte- en breedtemaat koopt. Let hierbij ook op de pasvorm van de schoen; maat 40 van het ene merk is beslist geen maat 40 van het andere merk.
  • Zorg voor een goede, stevige hielomsluiting.
  • Je tenen moeten vrij kunnen bewegen in de schoen. Let naast de lengte- en breedtemaat ook op de hoogte van de teenbox.
  • Zorg voor een dempende onderzool. Door het afnemen van de vetkussentjes onder uw voet is een dikkere loopzool prettiger.
  • Zorg voor een goede wreefsluiting, bij voorkeur verstelbaar met een veter.
  • Maar vooral: koop schoenen die comfortabel zitten.

Ga bij klachten naar een podotherapeut

Als je klachten hebt aan je voeten, dan is het verstandig om een podotherapeut te bezoeken. Deze voetprofessional geeft je een passend schoenadvies en kan daarnaast ook helpen om klachten te voorkomen of te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een podotherapeutische zool.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anouk Jannes is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Zij heeft haar opleiding gevolgd in Eindhoven en werkt sinds 2016 als podotherapeut en MSU echografist.