Deze apps maken van u een paddenstoelenspecialist

Een frisse herfstwandeling over de heide of door het bos, wie slaat het over? Met deze apps voor de mobiele telefoon leest u alles over de paddenstoelen die u onderweg tegenkomt.

Voor Android: Paddenstoelen van Nederland

De digitale gids Paddenstoelen van Nederland is ontworpen door het Naturalis Biodiversity Center. De app maakt deel uit van een serie mobiele informatiesystemen om verschillende soorten paddenstoelen te ontdekken. Ze zijn ontwikkeld in het kader van het EU KeyToNature project dat beoogt flora- en fauna-informatie snel en gemakkelijk toegankelijk te maken.

Wat vindt u allemaal in deze paddenstoelenapp?
- Informatie over de 148 meest voorkomende paddenstoelen in Nederland
- Ruim 250 foto's
- Een interactieve sleutel voor het determineren van soorten
- Een alfabetische soortenlijst inclusief zoekfunctie
- Links naar de GBIF-website met meer foto's en aanvullende informatie

Downloaden?
Kosten: € 7.99
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.uva.eti.paddenstoelen

Behalve deze paddenstoelengids is er een e-flora voor Nederland en Engeland, en een serie e-fauna's (vlinders, reptielen en amfibieën, zoetwatervissen). Meer titels zijn in voorbereiding.

Voor iOS: Casa Foresta Paddenstoelen App

Deze app is speciaal ontworpen om eetbare paddenstoelen te plukken. In totaal gaat het om 20 soorten. De makers benadrukken wel dat er een aantal regels aan is verbonden. Zo moeten mensen niet alleen afgaan op de informatie die in deze app is verwerkt. Voor het determineren van paddenstoelen is het belangrijk om ook een veldgids te raadplegen, zoals dit online overzicht met meer dan 800 soorten.

Het advies is om te beginnen met paddenstoelen die geen giftige dubbelgangers hebben. Denk hierbij aan de volgende paddenstoelen:
• Eikhaas
• Zwavelzwam
• Biefstukzwam
• Judasoor
• Porceleinzwam
• Oesterzwam
• Eekhoorntjesbrood
• Reuzenzwam

Downloaden?
Kosten: € 3,99
https://itunes.apple.com/nl/app/casa-foresta/id450721438?mt=8

Buitenlandse apps

Er zijn ook beschikbare paddenstoelenapps uit het buitenland die u kunt installeren. Roger Phillips Mushrooms voor Android bevat een overzicht van 1.500 soorten paddenstoelen en 2.500 foto's. De app Mushroom Guide (ook Android) geeft informatie over beduidend minder soorten, maar heeft wel goede foto's waarop kan worden ingezoomd. Een zeer populaire paddenstoelenapp is Fungitron, die wordt geroemd om zijn mooie lay-out en duidelijk overzicht. De makers daarvan bieden ook een versie voor op de iPhone of iPad (iOS).

1 Reactie

Door bert de Vaan (niet gecontroleerd) op di, 2-10-2018 - 16:59

Ik wil graag de app paddenstoelen van Nederland kopen. Ze gragen aar een wachtwoord dat heb ik niet