Nieuwe Richtlijnen goede voeding (deels) bekend
De Gezondheidsraad heeft een deel van de Richtlijnen goede voeding herzien: er zijn nieuwe aanbevelingen voor eiwitbronnen als peulvruchten en vlees. Van de richtlijn 'eet elke week peulvruchten' gaat het naar: 'eet elke week 250 gram peulvruchten'. Van 'beperk rood en bewerkt vlees' gaat het naar: 'eet niet meer dan 200 gram rood vlees per week' en 'zo min mogelijk bewerkt vlees'.
Met de nieuwe richtlijnen goede voeding voor eiwitbronnen geeft de Gezondheidsraad concrete aanbevelingen voor een verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon. Die verschuiving verlaagt het risico op chronische ziekten en is beter voor het milieu. Ten opzichte van het huidige Nederlandse voedingspatroon betekenen de richtlijnen vooral minder vlees en meer peulvruchten en noten. Dat schrijft de raad in het advies Richtlijnen goede voeding: eiwitbronnen en voedingspatronen 2025 dat vandaag is aangeboden aan de ministeries van VWS en LVVN.
Andere productgroepen volgen later
In de Richtlijnen goede voeding geeft de Gezondheidsraad periodiek adviezen over voedingsmiddelen, dranken en voedingspatronen. De laatste versie van de richtlijnen verscheen in 2015. De raad publiceert nu een herziene versie over voedingspatronen en over eiwitbronnen: peulvruchten, noten, zuivel, vis, vlees, eieren, en vlees- en zuivelvervangers. Richtlijnen over andere productgroepen, zoals graanproducten en groente en fruit, volgen in een later advies.
Lees ook: 5 redenen om vaker peulvruchten te eten
Preventie chronische ziekten
Net als voorheen zijn de richtlijnen primair gebaseerd op de preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. De afgelopen 10 jaar is veel nieuw wetenschappelijk onderzoek beschikbaar gekomen over gezondheidseffecten van voeding. Die nieuwe gegevens zijn gebruikt voor de herziening van de richtlijnen. Daarnaast heeft de Gezondheidsraad gekeken naar de voedselveiligheid en – uitgebreider dan voorheen – naar de milieu-impact. Dat is van belang voor de gezondheid van huidige en toekomstige generaties, die ook moeten kunnen beschikken over voldoende gezond en veilig voedsel.
Verlaging consumptie rood vlees
De Gezondheidsraad concludeert dat een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon beter is voor de gezondheid. Een dergelijk voedingspatroon komt ook het milieu ten goede. Die conclusie sluit aan bij het gezondheidsraadadvies uit 2023 over de eiwittransitie. Met de nieuwe richtlijnen geeft de raad concrete invulling aan de toen geadviseerde verschuiving. Ten opzichte van het huidige Nederlandse voedingspatroon betekent dit vooral een verlaging van de consumptie van rood en bewerkt vlees (niet meer dan 200 gram per week), een verhoging van de consumptie van peulvruchten (250 gram per week) zoals bruine bonen, sojabonen, linzen en kikkererwten en een verhoging van de consumptie van ongezouten noten en pinda’s (15 tot 30 gram per dag).
Nieuwe schijf van vijf in april
Het Voedingscentrum gebruikt deze richtlijnen in de Schijf van Vijf en verwacht in april 2026 de doorontwikkelde Schijf van Vijf uit te brengen. Daarin komen alle nieuwe wetenschappelijke inzichten samen tot een gezond, duurzaam en veilig eetpatroon waarmee je alle benodigde voedingsstoffen en energie binnenkrijgt.
- Gezondheidsraad