Minimale inspanning, maximaal resultaat
De decembermaand is de maand waarin volop aandacht is voor koken en eten en je je vaak net iets meer uitslooft voor je gasten. Maar dat betekent niet per se dat je ook veel meer tijd in de keuken hoeft door te brengen. Deze zalm-tandoori met zoete aardappel, tomaten en rode ui zorgt ervoor dat je met minimale inspanning een maximaal resultaat bereikt. Laat de oven het werk doen, terwijl jij nog een drankje inschenkt voor je gasten.
4 personen
40 min (voorbereiding 10 minuten, oventijd 30 minuten)
Zorg ervoor dat je een of twee braadsledes gebruikt die groot genoeg zijn om alle zoete aardappels in een enkele laag in te leggen.
Ingrediënten
3 teentjes knoflook, geraspt
4 cm verse gember, geraspt
75 ml yoghurt, plus extra voor erbij
Geraspte schil van 1 biologische citroen
2 kleine theelepels gemalen komijn
1 kleine theelepel kurkuma
1 theelepel gerookte-paprikapoeder
½ theelepel mild chilipoeder
Zeezout
4 zalmfilets
Voor de zoete aardappels
650 g zoete aardappels, geschild en in blokjes van 1 cm
2 eetlepels plantaardige olie
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel zeezout
400 g troskerstomaten
1 rode ui, grof gesneden
Zo maak je het
Meng de knoflook, gember, yoghurt, citroenrasp, alle specerijen en wat zout en draai de zalmfilets voorzichtig door het mengsel. (Als je dit gerecht van tevoren klaarmaakt, dan kan het nu marineren in de koelkast.)
Verwarm de oven voor tot 210 °C (hetelucht) of 230 °C (elektrisch). Doe de blokjes zoete aardappel in een braadslede die groot genoeg is om alles in een enkele laag in te leggen en meng ze samen met de olie, komijn en 1 theelepel zout. Zet 10 minuten in de oven.
Haal de zoete aardappels uit de oven en voeg de kerstomaten en de ui toe en roer goed door. Gebruik een houten lepel om 4 plekken vrij te maken voor de zalmfilets en leg ze voorzichtig in de braadslede. Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C (hetelucht) of 180 °C (elektrisch) en zet de braadslede terug in de oven voor de laatste 20 minuten. Dien de zalm en de groenten op met wat yoghurt.
Variatietip
Gebruik in plaats van vis paneer in stukken van ongeveer 5 cm en marineer ze zoals hierboven staat beschreven.
De feestelijke bakplaat
Dit recept komt uit De feestelijke bakplaat van Rukmini Iyers. Iyer en haar bakplaten hoeven eigenlijk geen introductie meer. Een feestmaal op tafel zetten klinkt misschien als een hele klus, maar met deze 75 recepten (70 succesrecepten uit de eerdere bakplaatboeken en 5 recepten van bekende Nederlandse en Vlaamse foodies en chefs) wordt elk spectaculair etentje een fluitje van een cent. Met ideale gerechten voor specifieke feestdagen, recepten voor bijzondere gelegenheden én menu’s om een stressvrij feestdiner te garanderen. Snijd gewoon de ingrediënten, meng ze op een bakplaat en laat de oven het werk doen – ook tijdens de feestdagen.
- De feestelijke bakplaat