Test: de beste vegaburger

Vegaburger
Getty Images

Vegaburgers zijn de vegetarische versie van de hamburger. In veel vegaburgers zijn naast soja ook nog andere eiwitbronnen verwerkt, zoals ei, tarwe of kikkererwten. Maar wat is nou de best geteste vegaburger?

Als deelnemer heb je de keuze uit vier best geteste exemplaren: de AH Vegan Veldbonenburger, de Boon Chiliburger, de Jumbo Lekker Veggie en de Plus Vegan Burger (vers).

Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. De AH Vegan Veldbonenburger (€ 2 x 90 gr, €3), Boon Chiliburger (2 x 80 gr, €3,30), Jumbo Lekker Veggie (2 x 100 gr, €1,80) en Plus Vegan Burger (vers) (2 x 113,5 fr, €3) zijn de enige vegaburgers die de Consumentenbond 'gezond en volwaardig' vindt. Dat wil zeggen dat deze vegaburgers voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 bevatten. Ook zit er niet te veel zout en verzadigd vet in deze burgers. In de vier gezonde en volwaardige vegaburgers zijn extra ijzer en vitamine B12 toegevoegd, dit is vooral voor veganisten van belang. Vegetariërs krijgen in de regel voldoende ijzer en B12 binnen via zuivel en eieren. Flexitariërs kunnen zelfs probleemloos vegaburgers eten met te weinig eiwit. Zij krijgen namelijk voldoende eiwit binnen doordat zij af en toe vlees eten.

Zout

De Consumentenbond heeft 75 verschillende vegaburgers uit de supermarkt getest. Onderzocht is hoe gezond en volwaardig ze zijn. Dat blijken er dus slechts vier te zijn, in veel vegaburgers zit namelijk te veel zout en verzadigd vet. De Consumentenbond vindt deze burgers daarom ongezond. Het zoutgehalte kan in sommige vegaburgers oplopen tot twee gram per honderd gram. Dat is ongeveer evenveel als een hamburger van rundvlees. Gemiddeld zijn de vegaburgers dus minder ongezond dan burgers van rundvlees.

Bron: Consumentenbond

Auteur