Extra 'ouwemannen-dagen' gaan verloren

Werkgever mag ouderendagen schrappen

50-plussers krijgen nu vaak extra vrije dagen. Maar die tijd is voorbij.

Wie op leeftijd raakt, krijgt hiervoor bij sommige werkgevers extra vrije dagen: ouderendagen. Andere medewerkers gunnen het hun oudere collega’s van harte, willen ze er nog weleens mee plagen. Ze hebben immers zelf het vooruitzicht: als ik die leeftijd bereik, krijg ik ook meer vrije dagen.
Net als andere arbeidsvoorwaarden lijken ouderendagen een recht, waaraan niet getornd kan worden. Het recht op deze extra dagen is immers opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

Nu blijkt echter, dat werkgevers deze seniorendagen onder bepaalde omstandigheden zomaar eenzijdig mogen afschaffen. Dit blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam, nadat medewerkers hun werkgever hiervoor hadden gedaagd. Volgens de redenering van het hof waren de extra dagen voor ouderen geen onderdeel van ‘een leeftijdsbewust personeelsbeleid’, en was er geen objectieve rechtvaardigingsgrond voor de extra vrije dagen.
Hebt u nu of binnenkort recht op seniorendagen? Ga eens bij uw werkgever na, hoe het zit met de toekomst van deze regeling. Kan het gebeuren dat u ze zomaar kwijtraakt? Dat is dan wel prettig om vooraf te weten.

1 Reactie

Door hinke hogeboom (niet gecontroleerd) op ma, 27-1-2020 - 12:22

krijg ik met 62jaar en een halfjaar ook extra verlof