Is een alleenstaande wel goedkoper uit?

Het lijkt soms oneerlijk

Jaap Roelants
Karine Hoenderdos

De redenatie van de overheid dat een alleenstaande goedkoper uit is dan een tweepersoonshuishouden, begrijp ik nooit. De huur is hetzelfde, de energie ook. Het enige verschil is misschien kleding en voedsel. Het lijkt een oneerlijk, vanachter een bureau bedacht systeem! Vindt u niet?

Wat betreft huur en stroom heeft u natuurlijk een punt. Hier zijn eenpersoonshuishoudens natuurlijk net zo duur uit. En er zijn meer voorbeelden te bedenken. Meubels, keukeninrichting of de auto. Je kunt ze niet halveren als je alleen komt te staan. Maar er zijn natuurlijk ook zaken die wel goedkoper worden, zoals de zorgverzekering en het eigen risico, dat nog maar voor een persoon geldt.

De overheid houdt daar allemaal rekening mee. Voor een alleenstaande oudere is de maximale inkomensgrens voor de huurtoeslag 22.375 euro (2018) en voor partners 30.400 euro. Daar liggen allerlei statistische gegevens aan ten grondslag,  om het systeem zo eerlijk mogelijk te maken. Door dit streven is het belasting- en toeslagensysteem ook zo ingewikkeld 
geworden.

Over die complexiteit wordt ook geklaagd...

Echt honderd procent rechtvaardig, zal het op persoonlijk niveau, nooit worden. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de mensen die nèt geen toeslagen krijgen.  Die hebben  misschien meer gespaard voor later en krijgen ‘als straf’ geen toeslagen. Het aantal alleenstaanden in Nederland groeit overigens sterk. Volgens het CBS zijn er inmiddels drie miljoen mensen die alleen door het leven gaan. Dat aantal zal tot 3,6 miljoen gaan stijgen. Dat is een kwart van de volwassen beroepsbevolking.


Auteur