Nieuwe hypotheek

Vraag van de week

De hypotheek die ik 30 jaar geleden heb afgesloten loopt aan het einde van dit jaar af. Kan ik de hypotheek verlengen met dezelfde voorwaarden?

Dat kan moeilijk worden, banken zijn vanuit hun zorgplicht er aan gehouden om u een hypotheek naar draagkracht aan te bieden. Om uw draagkracht te bepalen neemt de bank het laagste inkomen. Dat is het laagste inkomen dat de langstlevende zal hebben. Dat is belangrijk omdat u hoe dan ook de hypotheeklasten moet kunnen betalen. Is uw inkomen of dat van de langstlevende onvoldoende om de hypotheek die u nu hebt te verlengen, dan hebt u een probleem. Wanneer u voor de nieuwe hypotheek bij dezelfde financiële instelling blijft zal er wellicht een mouw aan het probleem te passen zijn. Het is raadzaam tijdig met uw bank te gaan praten.

De oplossing die jongere mensen hebben om de hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering af te dekken hebt u als 76-jarige niet. Deze verzekeringen lopen tot nu toe tot uiterlijk 75 jaar. Aflossen van de hypotheek of tijdig een andere hypotheek afsluiten moet deel uitmaken van het financiële plan voor de gepensioneerden en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.