Scandinavië wil leerplicht voor ouderen

Terwijl de AOW-leeftijd stijgt, wordt het voor oudere werklozen steeds lastiger toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. In Scandinavië denken ze een oplossing te hebben: verplichte scholing voor 60-plussers.

De Noordse Raad, een samenwerkingsverband van Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden, de Faeröer eilanden, Groenland en Aland, ziet dat Noordse senioren op de arbeidsmarkt tegen meer moeilijkheden aanlopen. Werkgevers kiezen sneller voor jonge werknemers waardoor senioren, zo stelt de Raad in haar rapport Working life in the Nordic region, doelloos over de arbeidsmarkt zwerven.

Verplichte scholing voor 60-plussers zou de oplossing moeten zijn. Of zo'n leerplicht voor ouderen er ook echt komt is nog lang niet zeker, het gaat de Raad er voor dit moment vooral om de discussie aan te zwengelen. Ouderen van 60 tot 65 – die dus nog vijf tot tien jaar moeten werken – moeten voldoende kansen krijgen hun vaardigheden op te frissen, vindt de Raad.

ANBO: 'heeft geen zin meer'

Navraag bij de Nederlandse ouderenbond ANBO leert dat die weinig ziet in het idee. Tegen dagblad Trouw zei woordvoerster Manon Huisman dat de ANBO niet gelooft in het verplicht stellen van onderwijs voor ouderen. ‘Wel zien we dat oudere werknemers vaak scholing mislopen binnen bedrijven, omdat er onder werkgevers vooroordelen bestaan: dat seniorenscholing niets toevoegt, of dat ouderen moeilijk nieuwe vaardigheden aanleren. Daar moet verandering in komen.’

Verder denkt de ANBO dat een leerplicht meer zin heeft voor mensen rond de veertig. ‘De leerplicht zorgt ervoor dat mensen een tweede carriëre kunnen starten. Ze hebben meestal wel een paar jaar nodig om aan een nieuw beroep te wennen en dan moeten ze al bijna met pensioen.’

Vooroordelen werkgevers bestrijden

De Nederlandse arbeidsmarkt kent dezelfde problemen als die Scandinavië: ongeveer de helft van de werklozen in ons land is boven de vijftig. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft vorige week al laten weten dat hij 68 miljoen euro wil uittrekken voor projecten ter ondersteuning van ouderen in hun zoektocht naar een nieuwe baan.

ANBO-directeur Liane den Haan zou echter liever zien dat dit geld ergens anders naartoe gaat: ‘Een opleiding volgen is een middel, niet de oplossing. Het probleem moet bij de wortel worden aangepakt en dat betekent dat eerst de vooroordelen die werkgevers hebben over oudere werknemers moeten worden bestreden.’

Bron(nen):

4 Comments

Door klaas luth (niet gecontroleerd) op vr, 22-7-2016 - 00:20

voor 60 +ers die dat zelf willen en die investering beloond willen zien vindt ik het prima; het gaat me te ver om het als een verplichting te gaan invoeren; sommige mensen krijgen überhaupt daarna geen nieuwe job en ik kan me voorstellen dat anderen, hoewel ze dan vroegtijdig zonder een redelijk inkomen komen te zitten, of een deel van hun pensioen aan moeten spreken, gevrijwaard moeten blijven van die verplichting, in ieder geval zelf de keuze te laten maken.

Door A.landzaat (niet gecontroleerd) op do, 21-7-2016 - 17:10

Lossen wij het tekort aan banen op doorleerplicht? ???

Door AMMJ (niet gecontroleerd) op do, 21-7-2016 - 13:44

'Uitgekotste ouderen' hetzij door reorganisatie, en dan te duur te oud of niet passend in het team te worden bevonden bij sollicitaties, TE vaak met 0 op het request gefrusteerd thuis moeten zitten is geen optie,

Verplicht een zelf gekozen/betaalde vrijwilligersbaan aannemen, met gerichte
bijscholing/scholing in praktijk naast theorie, waarin de eigen krachten -het zich goed bevinden het zich 'op zijn plaats voelen' -'er toe doen', zal de werkgever als de werknemer het volle rendement opleveren.

Door J.van deuveren (niet gecontroleerd) op di, 19-7-2016 - 16:08

leerplicht voor ouderen zeer goed voorstel moet direct in de SER behandeld worden,
en overheid MOET daarin het voortouw nemen, en subsidie geven zodat die arbeids/
plaats BEHOUDEN kan MOET blijven!!
Want er zijn ook ouderen die zich goed voelen als men werkt, en een zich een zoutzak voelen(met gezondheidproblemen) als men niet meer zou werken!!