Test: de zuinigste diesel

Zuiniger rijden scheelt honderden euro's per jaar

Ook dieselrijders betalen aan de pomp de hoofdprijs. Veelrijders kunnen flink besparen door een zuinige dieselauto te rijden.

Met ruim 20 kilometer per liter is de Kia Rio de zuinigste kleine dieselauto, volgens een test van de ANWB en Stichting Natuur en Milieu. De test verdeelde de auto’s in drie categorieën. Bij de middelgrote auto’s komt de Ford Focus, met 1 liter op 19,6, kilometer als zuinigste dieselauto uit de bus. De Peugeot 508 is de zuinigste grote dieselauto. Hij rijdt 18,2 kilometer op 1 liter. De verbruikscijfers zijn gebaseerd op metingen van getankte brandstof en verreden kilometers in de praktijk.

[[adsense]]

Goedkoop
De zuinigste auto is niet per definitie de goedkoopste, omdat autorijden ook andere kosten kent, zoals de waardevermindering van de auto en verzekering. Als alles wordt meegerekend is de Renault Twingo de goedkoopste kleine dieselauto. Een kilometer kost 24 cent. Bij de middelgrote auto’s is de zuinigste wel de goedkoopste. In een Ford Focus is een automobilist 33,3 cent per kilometer kwijt. Bij de grote dieselauto’s is de Skoda Octavia met 38,2 cent precies een dubbeltje per kilometer goedkoper dan de Peugeot 508.