Wat is een mooi starterssalaris?

De arbeidsmarkt voor starters bloeit op vanwege de vergrijzing en de florerende economie. Hoe kun je als pas afgestudeerde je eigen populariteit te gelde maken?

Wie zijn eerste stappen zet op de arbeidsmarkt, weet vaak niet hoeveel hij waard is. Een blik op vacaturesites als Monsterboard en Intermediair leert echter dat veel bedrijven naarstig op zoek zijn naar nieuwe aanwas. Jongeren met een hbo of universitaire opleiding zijn vooral erg in trek.

Grijp je kans bij het eerste salarisgesprek

Hét moment om je marktwaarde optimaal uit te spelen is het eerste salarisgesprek. Maar voor afgestudeerden die al jaren van enkele honderden euro’s studiefinanciering per maand moeten rondkomen, lijkt ieder bedrag dat de werkgever biedt veel. Bovendien denken veel starters onterecht dat er bij hun eerste baan weinig te onderhandelen valt. Echter, in de praktijk doet vrijwel elke werkgever water bij de wijn om gewilde werknemers binnen te halen. Zelfs wanneer je onder een cao met vaste salarisschalen valt, is er nog te onderhandelen. Je kunt altijd een schaal of een periodiek omhoog.

Het is belangrijk om te weten hoe sterk je onderhandelingspositie is want een slecht aanvangssalaris blijft je meestal nog jarenlang achtervolgen. Een goede voorbereiding op het salarisgesprek is dan ook essentieel. Op internetsites als www.loonwijzer.nl of www.zibb.nl kun je uitrekenen wat een gangbaar salaris is voor jouw sector of beroep. Bedenk vervolgens wat jouw meerwaarde is, bijvoorbeeld bepaalde vakkennis of een uitgebreid netwerk. Die toegevoegde waarde kan ook in het salaris tot uitdrukking komen.

Laat je niet onzeker maken door het feit dat je geen jarenlange ervaring hebt. Maar zorg ervoor dat je op andere punten het bedrijf iets extra’s te bieden hebt. Vrijwilligerswerk in Nederland of in het buitenland, kan een van de manieren zijn om je cv extra gewicht te geven. Maar denk ook aan bestuursactiviteiten tijdens je studie, een lange reis of een talencursus.

Het salaris is niet het enige punt waar je op moet letten bij een nieuwe werkgever. Onderhandel ook over secundaire arbeidsvoorwaarden. Die kunnen materieel zijn, zoals 13e maand of een auto van de zaak, maar denk ook na over de lange termijn. Krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen door opleidingen en cursussen en zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden? Het is verstandig om ook daarover zaken op papier te zetten.

Hoe voer ik het gesprek?

Onderhandelen is een kunst op zich. Denk daarom van tevoren na over verschillende scenario’s. Het is goed mogelijk dat je salarisvoorstel door de tegenpartij van tafel wordt geveegd. Wat doe je dan? Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek niet met je mond vol tanden komt te staan. Bepaal daarnaast je ‘wisselgeld’, bijvoorbeeld dat je bereid bent om op onregelmatige tijden te werken of dichter bij je werk wilt gaan wonen Onderhandelen is een spel van geven en nemen. Zet tijdens de onderhandeling hoger in dan wat je op het oog hebt. Maar kijk natuurlijk wel uit dat je jezelf niet uit de markt prijst door honderden euro's meer te vragen dan marktconform is.

Een succesvol salarisgesprek in vijf stappen:
  1. Neem het initiatief. Stel voor jezelf een concreet bedrag vast. Om te weten wat reëel is, moet je van tevoren goed je huiswerk doen.
  2. Geef de ander het woord. Luister hierbij goed en maak aantekeningen.
  3. Licht je eigen onderhandelingspunten toe. Dit zijn argumenten die je bij je voorbereiding thuis hebt verzameld en uit je hoofd geleerd.
  4. Bespreek mogelijke verschillen. Kies een assertieve benadering: hoe kunnen we dit samen oplossen?
  5. Bereik overeenstemming. Als je nog heel ver afstaat van een akkoord, doe je er soms goed aan niets te forceren. Maak liever een nieuwe afspraak. (Bron: Alles over salarisonderhandelingen, Jack van Minden.)

Beroep

Bruto jaarsalaris hoogopgeleide starter 2007 (hbo + wo)

Account manager

€ 39.965,-

Process engineer

€ 38.872,-

Computerprogrammeur

€ 31.124,-

Junior consultant

€ 29.954,-

Personeelsfunctionaris

€ 27.459,-

Assistent controller

€ 26.984,-

Beleidsmedewerker

€ 26.548,-

Bron: salariswijzer van Zibb.nl

Beroep

Bruto jaarsalaris voor mbo-starter 2007

Telemarketeer

€ 28.216,-

Secretaresse

€ 24.578,-

Productiemedewerker

€ 23.010,-

Chauffeur

€ 21.450,-

Magazijnmedewerker

€ 20.125,-

Telefoniste

€ 17.287,-

Bron: salariswijzer van Zibb.nl