Ondanks verbod nog steeds geoblocking

Hoewel geoblocking al een jaar verboden is in de EU, ontvangt het Europees Consumenten Centrum (ECC) in Utrecht nog steeds klachten van consumenten over deze vorm van online discriminatie. De klachten komen van Nederlandse consumenten die door buitenlandse webshops worden geweerd én van buitenlandse consumenten die problemen hebben met Nederlandse webshops.

Sinds de inwerkingtreding van de geoblocking Verordening mogen webshops en websites in de EU een consument uit het buitenland niet langer blokkeren op grond van nationaliteit, verblijfplaats of vestigingsplaats als die consument wil profiteren van een aanbod of ander prijsvoordeel. Hierdoor kan iedereen overal in Europa vrij online winkelen, prijzen vergelijken en het beste aanbod kiezen.

Een jaar na intreding van de Verordening zijn er in de praktijk nog steeds ondernemers die consumenten automatisch doorverwijzen naar lokale websites met hogere prijzen. Of zij weigeren producten te verkopen aan buitenlandse consumenten. Ook kunnen nationale betalingssystemen het onmogelijk maken om vanuit het buitenland te betalen, waardoor consumenten nog steeds niet altijd toegang hebben tot de beste deals.

Bron(nen):