Zonder bonnetjes geen schadevergoeding

Een reisverzekering hoeft een beschadigde koffer niet te vergoeden als de passagier de schade niet heeft gemeld op de luchthaven en het bonnetje van de koffer kwijt is. De schade is dan voor eigen rekening.

Dat blijkt uit een niet-bindend advies van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een verzekerde claimde bij Europeesche Verzekeringen een schadebedrag van 499 euro. Een wiel van een koffer was afgebroken en er waren zware schuurplekken aan de onderkant van de koffer. De verzekeraar vroeg om een aankoopnota en om een Property Irregularity Repot (PIR-formulier). Dat laatste wordt op de luchthaven opgemaakt als een koffer vermist of beschadigd is. De verzekerde had deze documenten niet, en daarop weigerde de reisverzekering de schade te vergoeden. De verzekerde vond dat onredelijk. Een verzekeraar kon toch niet verwachten dat een verzekerde het dikke pakket voorwaarden zou doorlezen.

Duplicaat

De Geschillencommissie vindt het niet onredelijk dat de verzekeraar eist dat beschadigde bagage bij de luchthaven wordt gemeld. Bovendien heeft de verzekerde ook achteraf niet geprobeerd het PIR-formulier in te vullen. Hierdoor kan de verzekeraar de schade niet verhalen op de luchtvaartmaatschappij. Ook is de verantwoordelijkheid van de verzekerde om het aankoopbedrag van de koffer aan te tonen. Dat had eventueel met een duplicaat nota gekund. Doordat de relevante documenten ontbreken is het terecht dat de verzekeraar de uitkering weigert.

Bron(nen):