De lekkerste wijnen bij het populairste wild

Getty Images

Het is weer tijd voor wild op tafel en wat past er nu beter bij wild dan een goed glas wijn? Er is tenslotte weinig lekkerder dan zo’n mooi stuk wild in combinatie met een glas wijn dat de smaak van het wild perfect tot zijn recht laat komen. Maar ja, voor welke wijn kiest u dan - de keuze is zo ontzettend groot. Wij zochten het voor u uit.

Wijn en konijn

Een niet te zware rode wijn of een fraaie witte wijn doet het goed bij konijn. Denk bij wit bijvoorbeeld aan een Pinot Grigio of een witte Côtes de Provence. Gaat u voor rood, dan past een Anjou uit het Loiregebied of een Sangiovese uit Italië uitstekend bij het konijn.

Haas en wijn

Voor een hazenpeper kiest u voor de wat robuustere wijn: een Malbec uit Argentinië, een Chateauneuf du Pape of bijvoorbeeld zo’n fraaie Rioja Reserva. Uit Italië past de Primitivo of de Vino Nobile di Montepulciano heel goed. Zet u straks een hazenrugfilet op tafel, dan mag de wijn net een tikje lichter zijn: een Beaujolais cru, een Zinfandel uit Californië of een Bourgogne afkomstig van de Côte de Beaunne.

Ree en wijn

Bij ree past een volle rode wijn het beste: een Rioja Reserva, een Chianti Classico, een Bandol uit de Provence, een Shiraz of zo’n smaakvolle Cabernet-Shiraz uit Australië.[ITEMADVERTORIAL]

Wildzwijn en wijn

Wild zwijn vraagt om een ferme fles wijn met lekker veel body: een Chateauneuf du Pape, een Portugese Duoro, een Zinfandel uit Californië, een Pomerol uit Bordeaux, een Barolo uit Italië of een Spaanse Toro.

Wildstoof en wijn

Ook de wildstoof kan wel een stevige wijn gebruiken. Denk hierbij wederom aan de Chateauneuf du Pape of de Californische Zinfandel, maar ook een Argentijnse Malbec of Australische Shiraz doen het goed bij een stoverij.

Nog wat laatste tips

  • Op veel wijnetiketten staat de ideale serveertemperatuur aangegeven. Is dat niet het geval, dan mag u uitgaan van de zogeheten kamertemperatuur: 18°C. Omdat het in de meeste woningen al gauw zo’n twee graden warmer is, kan iets terugkoelen geen kwaad. Twee uurtjes in schuur of garage is al voldoende.
  • Gebruikt u wijn in de saus, kies dan voor dezelfde wijn als die u straks serveert zet. Deze regel kent wel een uitzondering: heeft u namelijk voor een kostbare en rijke wijn gekozen, dan gebruikt u voor de saus een witte Chardonnay of een rode Cabernet Sauvignon - de smaaktonen van een dure wijn komen in een saus namelijk onvoldoende tot uiting.
  • Houd met de wijnkeuze ook rekening met de saus die u maakt: hoe rijker die smaak, hoe rijker ook de wijn moet smaken. Ook een saus met vers of gedroogd fruit heeft een mooie volle wijn nodig.
Auteur