Top 3 rode, witte en mousserende wijnen

Volgens Harold Hamersma

Getty Images

December feestmaand, en wat drinken we daarbij? Een overzicht van de beste rode, witte en mousserende wijnen volgens wijnjournalist Harold Hamersma.

Top 3 rode wijnen

Getty Images
1. El Descanso 2013 Single Vineyard Red, Valle de Colchagua, Chili.
Flink strak tegen het eikenhout aan geparkeerd. Vanille en specerijen eerst. Vervolgens veel zwoel, behaaglijk, rond, glimmend en opgepoetste cassis. Fluweel, zacht en gevuld. Prachtige Chileen voor tijdens de feestdis. Of om van een gewone dag een feestdag te maken. Kan makkelijk voor dit geld. Te koop bij supermarkt Plus, €10,99. www.plus.nl.

2. Gustavshof 2012, Dornfelder Vom Berg, Rheinhessen, Duitsland.

Getty Images
Biologisch-dynamisch. ­Demeter. Vegan-friendly. Met zijn ­dertig jaar in de Heimat-­wingerd is de dornfelderdruif een relatieve nieuwkomer op Duitse bodem. Geeft wijn veel kleur en zachte tannines. Mooi jam-achtig donker fruit, vooral framboos en kers. Zacht, sappig en lichtpeperig. Lekker als een cabernet franc met een groen randje, plus het aantrekkelijke van pinot noir. Allewijnen.nl

Getty Images
3. Stefano Accordini 2013, Tempus, Veneto, Italië.
‘Dai vignetti della terrazza del maestro.’ Corvinadruif met ­ambitie. Afkomstig van wijngaarden die op het terras van de meester staan. En zo direct in het oog moet je natuurlijk extra je best doen. Niks spieken. Gewoon op eigen kracht laten zien dat je de beste bent. Lukt erg goed. Rijpe kersen, mooie zuren, zachte hand. Met zoet en specerij en milde tannines. Gaat over met mooie cijfers. Te koop bij Les Généreux, €9,95. www.lesgenereux.nl.
 

Top 3 witte wijnen

1. Divino Nordheim 2013, Silvaner trocken ‘Nordheimer Vögelein’, Franken, Duitsland.

Getty Images
Niet schrikken van die wonderlijk gevormde Bocksbeutelfles. De ­inhoud is geweldig. Licht, droog-crèmig, aards, rooksliertje. Kleine appeltjes, walnoot en wat zuurverfijning. Won in 2014 een gouden plak tijdens Vinitaly, de grootste Italiaanse wijnbeurs. En dat was beslist niet voor de verpakking. Te koop bij Albert Heijn, €8,99. www.ah.nl.

Getty Images
2. Domaine Lafond 2014, Roc-Epine, Lirac, Frankrijk.
Vorig oogstjaar werd ik erg vrolijk van deze witte Rhône. Wat noteerde ik? ‘Voor onder een tientje een bloesemend boomgaardje, vief wit fruit, spatje ­nectarine, snufje verse kruiden, citrus, een licht toucherende ­honingbij.’ Collega Onno Kleyn riep ’m destijds uit tot de beste biologische witte. Je zou zeggen: prijsverhoging. Maar nee. Is deze verse 2014-oogst misschien minder, dat-ie niet duurder is geworden? Nee, wederom heerlijk. Iets frisser. Staat ’m goed. Te koop bij Wijnkoperij Henri Bloem, €9,95. www.henribloem.nl.

3. Cono Sur 2014, Sauvignon Blanc Organic, San Antonio Valley, Chili.

Getty Images
Bij de ‘gewone’ wijnen van Cono Sur staat de wijnmaker met zijn naam op het etiket: Matías Ríos. Dat is hier niet zo, maar Matías Bíos zou wel toepasselijk zijn geweest: het is heerlijke bio Sauvignon Blanc. Lekker en groenig en kruisbessig, mild in grapefruit, medium in passievrucht, fijnzinnig in citrus en rank in de mineralen. Lekker grapefruit­bittertje als afscheid. Te koop bij Mitra, €8,99. www.mitra.nl.
 

Top 3 mousserend

Getty Images
1. Langlois Château, Crémant de Loire, Frankrijk.
Gemaakt in de Loire op de Champagne-manier. Met drie druiven waarvan de naam toevallig ook met een C begint: Chenin blanc, Chardonnay en Cabernet franc. Staan garant voor een bruisende presentatie. Met gastoptredens van Mooie Mousse, Gulle Gisten en Weldadig Wit. Lekker rins, molligheidje, pittig, open, zuiver en verkwikkend. ­Encore gewenst. Te koop bij Gall & Gall, €15,99. www.gall.nl.

2. Marchesi di Barolo Moscato d’Asti, Italië.

Getty Images
Vaak is Moscato d’Asti onbestemd schuimend suikerwater met in de verte iets van fruit. Maar het kan ook anders. Zoals deze. Mild bruisend. Suikermeloen, ­limoen en peren. Zuiver als bronwater, schoon en verfrissend. Zoet maar ook weer niet te, en slechts 5 procent alcohol. Is van zichzelf al een toetje, maar ook bijzonder smakelijk bij fruitdesserts waarin voornoemde vruchten een rol spelen. Te koop bij Wijnkring, €12,95. www.wijnkring.nl.

Getty Images
3. Copa Sabia, Brut Rosé, Cava, Spanje.
Gemaakt van de trepat, een druif die je niet iedere dag tegenkomt. Maar het zou beslist niet erg zijn als dat wel het geval was. Bijzonder smakelijke rosado-Cava namelijk. Bos­aardbeitjes, rode besjes. Sappig en droog. Vaste waarde in het Hema-­assortiment. Proef zelf maar waarom. Te koop bij Hema, €7,50. www.hema.nl.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine