Wat u wilt weten over wijn: de basiskennis

Wijn. Inmiddels vinden we het ‘heel gewoon’. Waar we vroeger voor ons flesje nog naar de wijnspeciaalzaak moesten, halen we het nu in de supermarkt. Maar liefst 90 procent van alle wijn om thuis te drinken, wordt daar gekocht. Het is zelfs op ons lijstje van noodzakelijke boodschappen terecht gekomen. En sinds kort hebben we ook in Nederland ‘ontdekt’ dat een maaltijd zonder wijn niet compleet is.

De afgelopen jaren is onze wijnconsumptie dan ook gestaag gestegen: de gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking lag in 2011 op bijna 22 liter. En al weten we tegenwoordig prima welk rood, welk wit en welke rosé we lekker vinden, we weten vaak nog niet precies ‘wat’ we kopen. Want hoe zit het eigenlijk ook al weer? De hoofdlijnen:
 

Rood

Rode wijn komt van blauwe druiven. De kleurstoffen in de schillen doen ‘t ‘m. Die gisten mee met het sap en geven zo kleur af. Als de wijnmaker zijn wijn een beetje serieus neemt, verwijdert hij wel de steeltjes, blaadjes en andere ongerechtigheden. Anders worden die verrukkelijke nuances van rood en zwart fruit verdrongen door ongewenste, vaak bittere tonen.
 

Wit

Witte wijn komt van witte druiven. En alleen het sap wordt gebruikt. Als de schillen al een rol spelen dan is dat voordat de most (het druivensap) gaat gisten. De schillen worden daar dan in te ‘weken’ gelegd om op deze manier wat extra body of karakter aan de wijn mee te geven.

Rosé

Rosé is niet een soort mengsmering van rode en witte wijn. Om rosé te maken zijn blauwe druiven nodig. Daarvan mogen de schillen een paar uur of soms maximaal een dag of twee in het sap ‘weken’. Even mee gisten gebeurt soms ook. Al naar gelang de duur en de gebruikte druivensoort kleurt de rosé lichter of donkerder.

Missing media-item.


Rood, wit en rosé aan tafel

Eten en wijn horen bij elkaar, maar ‘het huwelijk’ is niet altijd harmonieus. Natuurlijk zijn er ‘marriages made in heaven’. Maar die zijn ook zo zeldzaam dat het bijwonen daarvan meteen ook onvergetelijk is. Zo zijn oesters zijn dol op met Champagne, Chablis of Muscadet. Gebraden lamsbout en Bordeaux uit Pauillac zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Stilton wil liever niet zonder vintage port aangetroffen worden. Roquefort op zijn beurt wenst slechts Sauternes. En geitenkaas is voorbestemd voor Sancerre. Maar er zijn natuurlijk ook alledaagser combinaties mogelijk!
De komende weken vindt u hier meer wijntips, koopadviezen, wijnfabels en andere wijnwetenswaardigheden.

Auteur