Dit zijn de vakantietrends van 2019

Getty Images

Een persoonlijke reisagent inschakelen voor een droomreis, met een retro-caravan door Europa, terug naar de natuur op een ecocamping: sommige vakanties worden steeds populairder. Dit is nu in de mode.

Trend 1: Kleinere steden

In een kleinere stad voel je je sneller thuis. Dit zijn vijf leuke alternatieven voor wereldsteden:
- Valencia in plaats van Barcelona: een fijne combinatie van ­historisch centrum, hypermoderne architectuur en strand.
- Bologna in plaats van Rome: deze levendige studentenstad heeft lange overdekte galerijen en het fraaie centrale plein Piazza Maggiore.
- Edinburgh in plaats van Londen. Zeker doen: bezoek Edinburgh Castle, slenter over de Royal Mile en klim naar de top van de berg Arthur’s Seat.
- Lyon in plaats van Parijs: ontdek de historische Unesco-wijk Vieux-Lyon en slenter over de markt Les Halles de Lyon, want je bent ­immers in het culinaire hart van Frankrijk.
- Hamburg in plaats van Berlijn: huur een fiets en verken de verschillende wijken, van het historische centrum tot het nieuwe HafenCity.

Trend 2: Een retro camper-busje of caravan

Rondreizen met een oud Volkswagenbusje of een nostalgische caravan is hip. Xandra Storm (52) en haar partner Boukje Weening kochten acht jaar geleden een T2 Volkswagenbusje uit 1974 en rijden er ­samen het liefst mee naar Frankrijk. Sinds twee jaar hangt er een caravan uit 1978 achter van het Nederlandse merk BIOD ofwel: ‘Beter Is Ons Devies’. Xandra: “We kunnen niet zo hard rijden, dus het is echt ‘slow vacation’. De bus en de caravan hebben we in de loop van de jaren ingericht met retro kampeerspullen en brocanteservies. Naar een stadje verderop rijden is al een hele onderneming, dus je brengt vanzelf meer tijd door waar je op dat moment staat.” Op www.caravanity.nl vind je meer kampeer­inspiratie.

Getty Images

Trend 3: De persoonlijke reisagent

Voor het uitzoeken van een reis zit je al gauw uren achter de computer. Daarom geven steeds meer mensen dit uit handen. Zoals Marie Elise Derks (58) en haar man Paul de Rooij: “De reis naar Curaçao die zelfstandig reisadviseur Ellen van den Assem voor ons regelde, beviel zo goed dat we sindsdien alleen nog maar via haar boeken. Ze heeft leuke ideeën, biedt goede prijzen en we kunnen haar bereiken als er iets misgaat; dat geeft een veilig gevoel. De eerste keren kwam Ellen bij ons thuis, maar inmiddels sturen we haar onze ideeën via WhatsApp. We hebben zelfs gezegd dat zij ons maar moet vertellen waar we de volgende keer naartoe moeten.”Ellen van den Assem is aangesloten bij Travel Counsellors, www.travelcounsellors.nl. Vergelijkbare organisaties zijn Personal Touch Travel en The Travel Club.

Trend 4: Ecocampings

Ook op vakantie zijn we ons steeds bewuster van het milieu. Wij tippen drie ecologische campings in Europa:
- Helemaal terug naar de basis kun je bij Hätteboda ­Vildmarkscamping in Zuid-Zweden. Er is geen elektriciteit, water haal je direct uit de grond met een handpomp en de sauna stook je op met zelfgehakt hout. www.vildmarkscamping.se 
- Eco-camping La ­Tière in de Cévennes in Frankrijk ligt aan de rand van een riviertje. Afval gaat op de composthoop, er zijn gratis fietsen en in het campingwinkeltje ­liggen biologische en ­lokale producten. www.camping-la-tiere.fr
- A Terra in Portugal is een ecocamping in de zuidelijke streek Alentejo met eigen productie van groenten en kruiden. www.aterra.pt

Trend 5: De paden op 

Jongeren ‘hiken’ over ‘trails’, wij noemen het gewoon ‘wandelen over ­paden’. Drie aparte routes:
- In de Limburgse ­heuvels vind je 45 heerlijk bourgondische wandelroutes vanuit, langs of ­eindigend in een kroeg, café of restaurant. Van 6 tot 25 kilometer. www.kroegjesroutes.nl 
- Langs de kust van Zuid-Engeland ligt het South West Coast Path: ruim duizend kilometer aan ­bewegwijzerde wandelpaden met spectaculaire uitzichten. www.southwestcoastpath.org.uk
- NS-wandelroute ­Veluwezoom is misschien wel een van de mooiste van Nederland. Je start bij NS-station Dieren en loopt via bossen en heide in 11 of 14 kilometer naar Rheden of Velp. www.ns.nl/dagje-uit/wandelen/veluwezoom

Trend 6: De bergen in

Bergvakanties worden in de zomer steeds populairder. Maar hoe pak je het aan als je voor het eerst de bergen in gaat? Robin Baks, directeur van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (www.nkbv.nl): “Als je een paar basisregels in acht neemt (zie kader Bergwandeltips), kun je al snel ontzettend genieten van de bergen. In de meeste Alpenlanden zijn routes uitgezet die uitstekend zijn aangegeven. Een paar dingen om op te letten: wordt er onweer voorspeld? Zorg dan dat je op tijd terug bent. Wil je een wandeling op hoogte maken? Acclimatiseer dan eerst een paar dagen. En loop een rustig tempo dat alle deelnemers de hele tocht vol kunnen houden. Zo geniet je optimaal.” Ook fijn: naast berghutten, die steeds comfortabeler worden, zijn er ook veel luxe berghotels waarvandaan je dagwandelingen kunt maken. 

Getty Images

Bergwandeltips:
• Kies een route die bij je conditie en ervaring past.
• Draag ingelopen wandelschoenen.
• Neem iets meer eten en drinken mee dan je nodig denkt te hebben.
• Draag laagjeskleding en neem regenkleding mee. 
• Win informatie in bij de plaatselijke VVV en houd goed de weersverwachting in de gaten. 

Trend 7: Vakantie in eigen land

Bijna de helft van alle Nederlanders gaat jaarlijks minstens één keer in eigen land op vakantie. Heb je hier al eens aan gedacht?
- Doe een citytrip: ga bijvoorbeeld naar de jaarlijkse boekenmarkt in Deventer, kijk kunst in Leeuwarden, shop bij aanstormende ontwerpers in Arnhem of vergaap je aan historische panden in Leiden.
- Maak een riviercruise in Nederland en ontdek de Hollandse rivieren en Zeeland (met Kras Reizen) of maak een ­Hanzestedencruise (met De Jong Intra).
- Beklim de bergen – nou ja, bergen – in:
• de heidevlakten van de Sallandse Heuvelrug;
• de Loonse en Drunense Duinen vlak bij Waalwijk, een gebied dat bijna ­woestijnachtig aandoet;
• Nationaal Park Hollandse Duinen – tussen Hoek van Holland en Hillegom; daar kun je gallowayrunderen en konikpaarden spotten.

De trendwatcher aan het woord

Reistrendwatcher Tessa aan de Stegge over de vakanties van de toekomst: “Betekenisvol reizen is in opkomst. We gaan dus niet alleen een ervaring ‘halen’, maar willen ook daadwerkelijk wat betekenen voor de lokale bevolking of de natuur. Dit kan al eenvoudig door een lokale wandeltocht te boeken, aan een strandschoonmaak mee te doen of een kookles bij locals te nemen. Ook leuk: een ­vakantie waarmee je een goed doel steunt, zoals ‘champing’ in Engeland: je kampeert in een kerk en van je geld worden leegstaande kerken opgeknapt. Daarnaast trekt de ­minimalistische trend door in ons vakantie­patroon. Back to basics met een tiny vakantiehuis in de natuur of een kleine camper: we realiseren ons dat we niet zoveel nodig hebben.” www.tessaaandestegge.com

Waar reizen we in Europa het liefst naartoe?

1. Nederland
2. Duitsland
3. Frankrijk
4. Spanje
5. België        

En buiten Europa?

1. Verenigde Staten    
2. Nederlandse Antillen    
3. Egypte        
4. Australië/Nieuw-Zeeland    
5. Canada      

Foto’s HH, iStock, Nationale Beeldbank, Plainpicture, Ashkan Mortezapour

Bron 
  • Plus Magazine