Goedkoop shoppen over de grens

Getty Images

In het buitenland kun je soms ­verrassend goed inkopen. De keuze is veel ruimer, vaak voordeliger en sommige dingen zijn in ­Nederland niet of nauwelijks te koop. Dit zijn dé kooptips voor populaire vakantielanden.

Getty Images
Getty Images
Frankrijk

Aan de rand van de meeste Franse dorpen en steden staan hypermarchés, grote supermarkten met een groter aanbod dan in Nederland en lagere prijzen. Vooral typisch Franse producten, zoals kaas, wijn en mosterd, zijn er goedkoper; ­geïmporteerde zaken kunnen iets duurder zijn. Supermarktketen Carrefour heeft onder het merk Reflets de France streekgerechten in het schap liggen. Op de laatste dag van de vakantie kun je de smaak van ‘heel Frankrijk’ mee naar huis nemen (ambachtelijke vruchtennectar à €2,50 per ­liter, confiture à €7,60 per kilo).

Verzorgingsproducten
Bij de drogist zijn verzorgingsproducten, zoals shampoo en crèmes van merken als Laroche-Posay, Avène, Vichy, Eucerin, niet alleen tot 25 procent goedkoper, er is ook meer keuze. Niet ver van Disneyland Parijs is een fashion-outlet, La Vallée Village, met meer dan honderd boetieks van grote merken waar kleding en accessoires met een korting van minimaal 30 ­procent te koop zijn. Voor de rokers: een pakje ­Marlboro kost €7.

Getty Images
Getty Images
Spanje

Bij de Spaanse vestigingen van populaire winkelketens Zara en Mango is de kleding zo’n 10 procent goedkoper dan in Nederland. Ook bij Spaanse ketens, zoals Massimo Dutti, liggen de prijzen lager dan hier. Schoenen zijn in Spanje niet alleen goed­koper, de variatie in de winkels is ook groter. Spaanse wijn, worst en ham zijn goedkoper dan in Nederland, net als sommige conserven, zoals mejillones (mosselen) en ­escabeche (zure rode saus).

Honing en kruiden
Ook honing en kruiden, zoals saffraan, cayennepeper en paella-kruiden, zijn voordeliger. Typisch Spaans zijn de dulces de convento, zoetigheden uit het klooster. Deze zijn handgemaakt en bevatten geen conserveringsmiddelen. Ieder klooster heeft zijn eigen specialiteit, zoals marsepein en noga (turrones). Op de Canarische Eilanden zijn zonnebrillen, kleding, sportschoenen en sportkleding van alle grote merken aanzienlijk goedkoper. Deze artikelen zijn daar belastingvrij. Keerzijde is dat over een aankoop boven de €430 invoerrechten verschuldigd zijn in Nederland, want de Canarische Eilanden zijn een uitzonderingsgebied in de EU. Voor de rokers: een pakje ­Marlboro kost €4,50.

Getty Images
België

Bij de zuiderburen is het aanbod van bier vele malen groter dan bij ons. Er zijn meer dan 1500 verschillende soorten, veelal van kleine brouwerijen en ook kloosters. Voor de prijs hoef je ze niet te laten staan. Bij Delhaize bijvoorbeeld betaal je voor een Grimbergen Blond €0,69, waar je in Nederland €1,39 voor betaalt. Belgische chocolade is waarschijnlijk de beste ter wereld. Er zijn veel, vaak kleine chocolatiers en pralinemakers. Ze zijn bijzonder creatief met smaken en combinaties. Het is niet het allergoedkoopst (van €2,60 voor Leonidas tot €5 voor Belvas per 100 gram), maar wel erg lekker en sommige pralines zijn ware kunstwerken. Vergeet ook de Ardenner ham niet voor €2,60 per 100 gram, die in Nederland tussen de €2,95 en €3,95 kost.

Getty Images

Uitverkoop
In juli (en ook in januari) is het solden: uitverkoop. Die is in België streng gereguleerd. Alleen tijdens de uitverkoop mogen winkels hun prijzen verlagen om het zomer­assortiment snel te kunnen verkopen en ruimte te maken voor het winterassortiment. De korting op kleding en schoenen varieert van 30 tot 40 procent. Aan het eind van de maand kan het oplopen tot 70 procent. Voor de rokers: een pakje Marlboro kost €5,80.

Getty Images
Duitsland

De prijzen in de supermarkten liggen gemiddeld iets lager dan in Nederland, met koffie als belangrijke uitzondering. Dat is duurder. Duitsland is een broodland bij uitstek. Duitse supermarkten en bakkerijen hebben een uitgebreid assortiment van volkorenbroden tot Schwarzbrot (€2,50 per 500 gram) en vleesliefhebbers kunnen kiezen uit talloze soorten Bratwurst (€2 à €2,50 per 100 gram). Ook koop je natuurlijk witte wijn (Frankenwein bijvoorbeeld, hier nauwelijks te krijgen).

Getty Images


Drank en drogist
Verder zijn sterke drank en artikelen van de drogist vaak goedkoper. Een goede drogist is de dm-markt (die heb je in bijna alle plaatsen), waar de huismerken een voortreffelijke prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Bovendien kun je daar goedkoop houdbare biologische etenswaren kopen. Duitsland heeft de naam dat elektronica er goedkoper is, maar dat valt tegen. In heel Europa zijn de prijzen voor de meeste computerapparatuur, zoals een iPad, vrijwel gelijk. Er kan een klein verschil zijn door andere btw-percentages. Tenzij er een speciale aanbieding is, zal het niet de moeite waard zijn om tijdens de vakantie elektronica te kopen. Los van het feit dat je bij problemen voor de garantie moet aankloppen bij de buitenlandse verkoper. Voor de rokers: een pakje ­Marlboro kost €5,40.

Getty Images
Getty Images
Turkije

Tapijten en vloerkleden zijn een van de grootste specialiteiten van Turkije. De prijzen liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Ook leren jassen, lederwaren en kleding zijn er goedkoper dan hier. De prijs-kwaliteitsverhouding is over het algemeen erg goed. Afdingen is meestal wel een vereiste, omdat de ‘vraagprijs’ vaak afgestemd is op toeristen. In de categorie levensmiddelen zijn kruiden en specerijen aan te bevelen. Turkije staat ook bekend om goedkope ‘merkkleding’, die soms nauwelijks van echt te onderscheiden is. In Europa zijn nepartikelen verboden en wie te veel koopt, kan problemen krijgen bij de Nederlandse douane. Voor de rokers: een pakje Marlboro kost €3,55.

Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • Plus Magazine